1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Japanin alijäämä paisui uuteen ennätykseen

Japanin tuonti alkoi kasvaa Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen: onnettomuuden seurauksena Japanin piti alkaa tuoda energiatarpeen täyttämiseksi öljyä ja kaasua.Vientiä on puolestaan haitannut maailmantalouden vaimea kasvu.

Japanissa kauppataseen alijäämä on noussut kuukausitasolla uuteen ennätykseen. Japanin talousministeriön torstaina julkistamien tuoreiden tilastojen mukaan alijäämä oli tammikuussa noin 2 800 miljardia jeniä (21 miljardia euroa). Toisin sanoen Japanin tuonti oli suurempaa kuin vienti.

Viennin arvo oli tammikuussa 5 250 miljardia jeniä (noin 40 miljardia euroa) ja tuonnin 8 000 miljardia jeniä (lähes 61 miljardia euroa).

Tammikuussa Japanin vienti kasvoi viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna 9,5 prosenttia, kun odotuksissa oli ollut jopa lähes 13 prosentin kasvu.

Yksittäisiä maita tarkastellessa Japanin alijäämä Kiinan kanssa käydyssä kaupassa kasvoi myös.

Financial Times -sanomalehden mukaan Japanin kauppatase on ollut alijäämäinen 19 kuukautta eli reilut 1,5 vuotta putkeen. Japani on tilastoinut kauppataseen muutoksia vertailukelpoisesti vuodesta 1979 ja tänä aikana alijäämä ei ole ollut kuukausitasolla koskaan niin suuri kuin tämän vuoden tammikuussa.

Japanin tuonti alkoi kasvaa Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen: onnettomuuden seurauksena Japanin piti alkaa tuoda energiatarpeen täyttämiseksi öljyä ja kaasua.

Tuontia Japaniin on lisännyt myös se, että japanilaisyhtiöt ovat siirtäneet tuotantoaan yhä enemmän ulkomaille.

Vientiä on puolestaan haitannut maailmantalouden vaimea kasvu.

Aiemmin tällä viikolla Japani kertoi odotuksia huonommasta talouskasvusta viime vuoden lopulla. Japanin keskuspankki puolestaan kertoi tiistaina jatkavansa massiivista elvytystä Japanin talouden piristämiseksi.