Onko sähkö liian halpaa, kun kulutuksen seuraaminen ei kiinnosta?

Etäluettavia mittareita on asennettu kiivaalla tahdilla viime vuosina. Rauman Energia on nyt asentanut etäluettavan mittarin 20 000 kotitalouteen. Sähköyhtiön verkkojohtajan Marko Silokosken mukaan ihmiset seuraavat sähkönkulutustaan kuitenkin laiskasti, vaikka se onkin nyt reaaliajassa mahdollista.

sähkönkulutus
YLE

Rauman Energia on tähän mennessä asentanut 20 000 etäluettavaa mittaria kotitalouksiin Rauman alueella. Rauman Energian verkkojohtajan Marko Silokosken mielestä ihmiset seuraavat kuitenkin vielä aika laiskasti omaa sähkönkulutustaan.

- Aika huonosti seurataan sähkönkulutusta ja sähkönsiirron peruskäsitteet ovat vielä hämärän peitossa. Ehkä sähkö on vaan liian halpaa, että sen kulutus kiinnostaisi, Silokoski lohkaisee pilke silmäkulmassaan.

Sanotaan näin, että ainakin parin laskun jälkeen Silokosken Marko oppi hyvin seuraamaan sähkönkulutusta.

Marko Silokoski

Kuluttajia on etäluettavien mittarien kohdalla arveluttanut, että miten uutta systeemiä oppii seuraamaan. Rauman Energian verkkojohtaja luottaa omakohtaisiin kokemuksiin.

- Tämä on muuttunut reiluksi eli maksat siitä, mitä käytät. Sanotaan näin, että ainakin parin laskun jälkeen Silokosken Marko oppi hyvin seuraamaan sähkönkulutusta, mies naurahtaa.

Rauman Energian asiakkaat pääsevät nykykäytännön mukaisesti netin kautta seuraamaan sähkönkulutusta reaaliaikaisesti.

- Voi seurata vuosiraportteja tai sitten oma raportti -kohdassa näkee sähkönkulutuksen tuntitasolla. Tietoisuus energiankulutuksesta lisääntyy ja sitä kautta on todennäköisempää säästää energiaa, Silokoski näkee.

Rauman seudulla etäluettavat mittarit aiheuttavat hyvin vähän ongelmia.

- Puhutaan varmaan promillesta, mikä (sähkömiehen) käyntiä vaatii. Joitain kymmeniä vuosittain, sanoo Silokoski.