1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Näyttelijä Tea Ista on kuollut

Näyttelijä Tea Ista on kuollut. Hän oli kuollessaan 81-vuotias.

Tea Ista. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hän teki pitkän ja mittavan uran teatterissa, elokuvissa ja televisiosarjoissa. Ista jäi eläkkeelle Kansallisteatterista vuonna 2000, mutta hän jatkoi näyttelemistä edelleen.

Viime kesänä hän joutui jättäytymään pois loppumetreillä Kansallisteatterin Kirsikkapuiston harjoituksista sairauden vuoksi.

Jo edellisvuonna hän joutui luopumaan roolistaan Tshehovin Kirsikkapuistossa Turun kaupunginteatterissa, koska piti  ukrainalaisen ohjaajan Andryi Zholdakin harjoitteluaikataulua mahdottomana. Ista koki harjoitusajan loppuvan kesken ennen ensi-iltaa.

Tea Istan viimeiseksi roolityöksi näyttämöllä  jäi Kristian Smedsin ohjaama Mr Vertigo, joka nähtiin Kansallisteatterissa vuonna 2010. Hän näytteli myös Sofi Oksasen Puhdistus näytelmässä, jonka ohjasi Mika Myllyaho.

Viimeksi hänet nähtiin Ylen Kotikatsomon Hyväntekijä tv-elokuvassa viime sunnuntaina. Elokuvan ohjasi Heidi Köngäs.

Ista syntyi vuonna 1932 Evijärvellä. Hän tiesi jo nuorena haluavansa näyttelijäksi. Tea Ista valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 1956, ja jo saman syksynä hän sai kiinnityksen Kansallisteatteriin. Hän näytteli lukuisten näyttelijälegendojen rinnalla. Elokuva- ja tv-rooleja hänelle kertyi parisenkymmentä.

Ista on saanut uransa aikana lukuisia palkintoja, muun muassa kaksi Jussia, Pro Finlandian ja näyttämötaiteen valtionpalkinnon. Ista oli naimisissa legendaarisen ohjaajan Jack Witikan kanssa. Liitto kesti 40 vuotta.

Istan kuolemasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.