Tutkija: Sairaaloiden tietoverkkoja ei suunniteltu olympialaisia varten

Itä-Suomen yliopiston tutkijan mukaan sairaaloiden sisäisissä verkoissa ei ole osattu ennakoida olympialaisten katsomista tai muuta vastaavan suurta työhön liittymätöntä tiedonsiirtoa.

Kotimaa
olympilaiset potilastietojärjestelmä
Olympialaisten katsominen sairaalan sisäisissä verkoissa jumitti potilastietojärjestelmän Ylä-Savossa viime perjantaina.Yle

Ylä-Savon sote-kuntayhtymän potilastietojärjestelmä tukkiutui tuntikausiksi viime perjantaina. Syynä oli sairaaloiden sisäisissä verkoissa katsotut olympialaiset.

Itä-Suomen yliopiston tietojenkäsittelytieteenlaitoksen tutkimusjohtaja Juha Mykkäsen mukaan tietojärjestelmät ja verkot on aikanaan suunniteltu ja toteutettu kestämään ainoastaan työhön liittyvää tietojen siirtokuormitusta.

- Varsinkaan takavuosina verkkojen rakentamisessa ei ole pystytty huomioimaan näin suurta epävirallista käyttöä, kuten netin kautta seurattavia tv-lähetyksiä. Kyllähän pyörätiekin ruuhkautuu, jos sinne lähdetään autolla ajelemaan, Mykkänen toteaa.

Ylikuormitusongelman voi ratkaista joko vähentämällä tiedonsiirtoliikennettä tai kasvattamalla kapasiteettia. Mykkäsen mukaan tiedonsiirtoliikennettä voidaan vähentää joko ohjeistamalla käyttäjiä välttämään ylimääräisten kuormittavien palveluiden käyttöä, rajoittamalla palveluihin pääsyä teknisesti tai ohjaamalla liikennettä verkkoihin, jotka eivät ole työkäytössä.

- Kapasiteettia voidaan puolestaan lisätä uusimalla verkkoja. Uusimmissa sairaaloissa verkot ovat nopeampia, mutta verkkojen uusiminen ei ole lainkaan ilmaista.

Television katsominen ei ainoa syy ylikuormituksiin

Ennakoimattomien käyttötapojen lisäksi ylikuormitusta voivat aiheuttaa erilaiset vikatilanteet, virukset ja haittaohjelmat.

Kyllähän pyörätiekin ruuhkautuu, jos sinne lähdetään autolla ajelemaan.

Juha Mykkänen

- Niitä täytyy vain yrittää pystyä hallitsemaan ja hallinnoimaan, Mykkänen sanoo.

Hän muistuttaa, että tietoverkkojärjestelmät on rakennettu alun perin aivan oikein sen hetkisten vaatimusten mukaan.

- Huomio on silloin kiinnitetty normaalikäyttöön. Olympialaisten katsomista tai vastaavan suurta tiedonsiirtoa vaativaa tehtävää ei ole osattu vain ennakoida.

Itä-Suomen yliopistossa tutkimusta tehdään muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien parissa.

- Tutkimme esimerkiksi lääkehoidon tiedonhallintaa ja uusia sähköisiä asianhoitopalveluita sekä ratkomme tietojärjestelmien integrointia ja yhteentoimivuusongelmia.

Tiedottamista ei ole koskaan liikaa

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa olympialaiset eivät aiheuttaneet ongelmia tietoliikenneverkoissa. KYS:n tietohallintopäällikkö Kirsi-Marja Remeksen mukaan tietoturvakysymyksiin on kiinnitetty huomiota muun muassa erilaisissa koulutuksissa.

- Esimerkiksi verkkoradion käyttö on kielletty, ja viimeksi viime viikolla esimiespäivillä muistuteltiin, ettei televisiota tulisi katsoa tietokoneen välityksellä.

Remes muistuttaa, että verkon kapasiteetin rajallisuus ei ole automaattisesti kaikkien työntekijöiden tiedossa.

- Asiasta täytyy tiedottaa, ja jos verkko alkaa kuormittua liikaa, niin asia otetaan heti esille.

Huomenna käydään parhaimpaan työaikaan Suomi–Ruotsi-jääkiekko-ottelu kello 14.