1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Selvänäkijä ennusti Näsinneulan kaatuvan - hullusta ideasta tuli Tampereen maamerkki

Tampereen Särkänniemen Elämyspuisto keikkuu vuodesta toiseen Suomen suosituimpien matkailukohteiden kärjessä. Rakentamisvaiheessa esimerkiksi Pohjoismaiden korkeimman näkötornin, Näsinneulan pystytystä pidettiin hulluna hankkeena.

Kotimaan uutiset
Näsinneula ja Särkänniemen vuoristorata
Jan Hynnä / Yle

Näsinneula valmistui Tampereelle 1970-luvun alussa. Pian perässä seurasi huvipuisto ja 1980-luvulla delfinaario. Vuosina 1969-1985 Tampereen kaupunginjohtajana ollut Pekka Paavola muistelee, että Näsinneulan rakentamista kummasteltiin aikanaan.

– Kyllähän sitä moni piti aika hulluna ideana. Jos peilaa nykypäivään, niin voisi olisi mahdotonta mennä esittämään kaupunginvaltuustoon, että rakennetaan näkötorni.

– Yksi perustelu, jolla Näsinneulaa vastustettiin oli se, että ei Helsingissäkään ole. Sanoin, että jos Linnanmäelle tällainen olisi jo rakennettu, me voisimme hyvin luopua ajatuksesta, koska ei kannata tehdä kakkosena tällaista juttua. Se meni hyvin läpi.

Selvänäkijä Aino Kassinen ilmoitti, että tämä torni tulee kaatumaan

Pekka Paavola

– Sen verran täytyy korjata, että emme me ihan ensimmäisiä olleet, silloin Kuopiossa oli jo Puijontorni. Se oli sen verran vaatimattomampi ettei se kilpaillut Näsinneulan kanssa.

Vastustajia on aina, olkoon vuosikymmen mikä tahansa

Konkaripoliitikko on huomannut, että 40 vuodessa mikään ei ole muuttunut.

– Tälläkin rahalla olisi rakentanut niin ja niin monta sairaalapaikkaa tai päiväkotipaikkaa, tämä yleinen polemiikki tuli esille silloin ja tulee nytkin kaikkialla Suomessa ja kaikissa kunnissa, jossa jotakin tehdään, Paavola sanoo.

Hankkeet saivat myös kannatusta. Keskustelua riitti kovasti esimerkiksi Näsinneulan avajaisten yhteydessä vappuna 1971.

– Kaikkein hulluin ajatus oli se, kun Suomessa silloin vaikuttanut selvänäkijä Aino Kassinen ilmoitti, että tämä torni tulee kaatumaan. En muista sanoiko hän aikamäärää, mutta varmasti joku häntäkin uskoi.

Viime vuosina Särkänniemen alue on nähnyt mm. Angry Birds -pelihahmojen laskeutumisen sekä Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjoista tuttujen eläinhahmojen tulon. Kesällä 2012 kävijöitä oli lähes 550 000.

_Radio Suomen Ajantasan Torstaiseurassa teemana ovat tänään hullut matkailuhankkeet. _