1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Oireetonkin eturauhanen on hyvä tarkistuttaa

Eturauhasen eli prostatan aiheuttamista vaivoista kärsii melkein joka toinen yli 50-vuotias mies. Vaikka tieto eturauhasongelmien tavallisuudesta lisääntyy, aihe on yhä arka miehille.

Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

Urologi Pekka Kunelius kertoo, että miehen urologiset ongelmat keski-iässä ja sen jälkeen sijaitsevat lähinnä eturauhasessa. 70 vuotta täyttäneistä miehistä noin 80%:lla eturauhanen on suurentunut. Tarkkoja lukuja on vaikea esittää, mutta suurentunut eturauhanen ja sen aiheuttamat erilaiset vaivat ovat varsin yleisiä yli 50-vuotiailla miehillä.

- Vaivat ovat yleistyneet, mutta yleistyminen ei liity siihen, että me miehet olisimme rapistuneempia kuin aiemmin, vaan siitä, että me miehet elämme tänä päivänä vuosikymmeniä pidempään kuin joitakin vuosikymmeniä sitten, Kunelius sanoo.

Pelko jäytää

Vaikka eturauhasvaivat ovat tavallisia, ne aihettavat miehissä yhä hankalia tunteita. Varsinkin kun eturauhassyöpä on jo vuosikymmeniä ollut miesten yleisin syöpätyyppi niin Suomessa kuin Euroopassa ja Yhdysvalloissakin. Kuneliuksen mielestä on kuitenkin hyvä muistaa, että eturauhanen aiheuttaa usein ikääntymisen myötä vaivoja, jotka eivät ole välttämättä syöpää.

Eturauhasvaivoihin on myös olemassa tehokkaita lääkkeitä, joita voi käyttää kuuriluontoisesti tai jatkuvammin tarpeen mukaan. Erilaisia lääkkeitä, kuten eturauhasta kutistavia lääkkeitä, käytetäänkin nykyisin yhä hanakammin.

- Lääkkeitä käytetään paljon myös korvaamaan kirurgin veistä, Kunelius selittää.

Oireetonkin eturauhanen hyvä tarkistuttaa

Eläkeiän korvilla joka toinen mies kokee jossakin määrin arkea haittaavia eturauhasongelmia, kuten ahtaumaoireita, ponnistelutarvetta ja yöllä vaivaavaa toistuvaa virtsaamistarvetta. Kuneliuksen mielestä on hyvä tiedostaa, että jos 50 ikävuoden jälkeen ilmenee oireita, eturauhanen kannattaa tarkistuttaa.

- Nuoremmat eli nelikymppiset ajavat vastaanotolle useimmin erilaiset ärsytysoireet, kipuilu ja kylmänarkuus. Moni mies tulee vastaanotolle tarkistuttamaan oireettoman eturauhasen, mikä on todella hyvä asia.

Kunelius korostaa, että ikääntyessä tulee erilaisia vaivoja tulee ja ne on opittava hyväksymään ja elettävä niiden kanssa.

- Varsinkin kun suuren osan vaivoista kanssa pystyy elämään, kun ne löydetään ajoissa, Kunelius sanoo.