Lindström avioliittolakikeskustelusta: Toivon, että keskustelussa säilyy joku taso

Innokkain sanoja on jonottanut puheenvuoroa avioliittolakikeskusteluun eilisestä lähtien. Perussuomalaisten Mika Niikko nukkui kanslian lattialla. Eduskunnassa jännitetään, kuinka värikäs keskustelusta tällä kertaa tulee.

politiikka
Eduskunta
Yle
Mika Niikko Perussuomalaiset.
Innokkain sanoja on jonottanut puheenvuoroa avioliittolakikeskusteluun eilisestä lähtien. Perussuomalaisten Mika Niikko nukkui kanslian lattialla.

Kansanedustajat puhuvat tasa-arvoisen avioliittolain kansalaisaloitteesta kello 17 alkavassa lähetekeskustelussa. Torstain keskustelussa päätetään vasta aloitteen käsittelytavasta. Todennäköisesti aloite läheteään lakivaliokuntaan, jonka mietintö palaa käsiteltäväksi eduskunnan suureen saliin.

Ensimmäisenä ääneen haluaa päästä perussuomalaisten Mika Niikko, joka vastustaa saman sukupuolen liittoja kiihkeästi. Hän sanoo olevansa lasten oikeuksien puolustaja.

- Mulla oli patja tossa lattialla ja omat petivaatteet. Sohvan jätin vapaaksi, jos tulisi seuraa - ei tullut. Teuvo Hakkarainen kävi puoli kuuden aikaan koputtelemassa, mutta ei jaksanut jäädä jonottamaan, Niikko sanoo.

Jonoon ilmestyivät myös aloitteen vastustaja Pentti Oinonen (ps.)ja kannattaja Oras Tynkkynen (Vihr.).

- Riensin suoraan Tampereen-junalta. On tärkeää, että keskustelussa heti tulee kuuluviin kansalaisten enemmistön mielipide: tasa-arvoinen avioliittolaki kannattaa säätää nyt, eikä vasta 15. päivä, Tynkkynen julistaa.

Päivän aikana kansliaan kertyi liuta edustajia.

- On ollut aikaa katsoa olympialaisia, eilen katsoin hiihtoa ja jääkiekkoa. Aika on menny tosi nopeasti. Nyt on curlingia, ja kaikki on vähän masentuneen näköisinä, Niikko kuvailee tunnelmaa

Eduskunnassa on jännitetty, millainen keskustelusta tällä kertaa tulee. Kun avioliittolain muuttamisesta keskusteltiin kansanedustajien jätettyä siitä aloitteen, osa kansanedustajista päästeli jopa puoluetovereidensa mielestä hurjia kommentteja.

Perussuomalaisten tuore ryhmäjohtaja Jari Lindström aikoo keskusteluttaa asian ryhmäkokouksessa ennen keskustelua ja kaitsea edustajia.

- Tällä asialla on niin helppo päästä julkisuuteen. Toivon, että taso säilyy puheenvuoroissa, Lindström sanoo.

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat kirjanneet edellisiin vaaliohjelmiinsa puolueiden vastustavan saman sukupuolen avioliittoa. Perussuomalaisissa on kuitenkin myös kansalaisaloitteen kannattajia.