Tsunamin seuraukset tappavat Japanissa itse katastrofia pahemmin

Etenkin iäkkäät ihmiset kuolevat sairauksiin ja stressiin jouduttuaan pois kotiseudultaan ilman selvää tietoa palaamisen mahdollisuudesta. Epätoivo näkyy myös lisääntyneinä itsemurhina.

Ulkomaat

Japanin kevään 2011 tsunamin seurauksiin Fukushiman alueella on kuollut monin verroin enemmän ihmisiä kuin itse luonnonmullistuksessa, kertovat paikallisviranomaiset.

Tilastojen mukaan Fukushiman alueella on kuollut 1 656 ihmistä tsunamiin vaikutuksiin. Katastrofin välitön uhriluku Fukushimassa oli 1 607. Koko maassa kuoli 18 000 ihmistä.

Eniten ongelmia aiheuttaa se, että kyläkunnat ovat hajonneet ja ihmiset ovat joutuneet viipymään pitkään tilapäisissä asumuksissa. Syynä on joko se, ettei Fukushiman tuhoutuneen ydinvoimalan lähelle ole palaamista, tai se, että jälleenrakennus on ollut hidasta. Ydinvoimalan ympäriltä evakuoitiin kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Viranomaisten mukaan pian kolme vuotta poikkeusoloissa eläneillä ihmisillä on sairauksia ja stressiä, joista he eivät kotona kärsisi. Ne ovat lisänneet myös itsemurhien määrää.

Joidenkin itsemurhan tehneiden perheet ovat vetäneet ydinvoimalayhtiö Tepcon oikeuteen. Viime vuonna yhtiö suostui maksamaan korvauksia välttääkseen oikeudenkäynnin 64-vuotiaan viljelijän kuolemasta. Mies hirttäytyi, kun viranomaiset kielsivät häntä myymästä Fukushiman alueella kasvaneita vihanneksiaan.

Viime syyskuuhun ulottuvan tilaston mukaan 90 prosenttia tsunamin epäsuoriin seurauksiin kuolleista on yli 65-vuotiaita.

Lähteet: AFP