Hyppää sisältöön

Selvitys: Enemmistö kansanedustajista kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia

108 edustajaa eli niukka enemmistö eduskunnasta kannattaa sukupuolineutraalia avioliittoa. Tahdon 2013 -kansalaisaloitekampanja selvitti kansanedustajien kantoja tasa-arvoiseen avioliittolakiin ja luovutti luvut yksinoikeudella A-studiolle.

Tasa-arvoisen avioliittolain aloitteeseen myönteisesti suhtautuvat eduskuntaryhmittäin. Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) ei osallistu äänestyksiin. Tästä syystä edustajien kokonaismäärä selvityksessä on 199 ja Sdp:n kansanedustajia taulukossa 41. Lähde: Tahdon 2013 -kampanja. Grafiikka: Stina Tuominen / Yle.

Myönteisimmin aloitteeseen suhtautuvat vihreät, vasemmistoliitto ja SDP. Eniten edustajia, jotka suhtautuvat aloitteeseen kielteisesti tai joiden kanta ei ole tiedossa on keskustan, kokoomuksen tai kristillisdemokraattien riveissä. Perussuomalaisten kannat puuttuvat selvityksestä kokonaan.

Tahdon 2013 -kampanjan poliittisen vaikuttamisen koordinaattori Milla Halme uskoo, että aloite on eduskunnassa myötätuulessa.

– Oletan ainakin, että kun voidaan sanoa että näin moni kansanedustaja suhtautuu positiivisesti aloitteeseen, se kannustaisi siihen, että tämä aloite käsiteltäisiin aika joutuisasti ja reilusti. Totta kai minulla on vahva usko siihen, että tämä on se kansalaisaloite joka menee läpi ja osoittaa myös muille ihmisille, että joukolla voi saada aikaiseksi mahtavia juttuja, Halme sanoo A-studiolle.

Kampanjan työntekijät kaivoivat kantoja esiin monella tapaa. Mediassa annetut myönteiset vastaukset, vaalikonevastaukset ja viime vuonna kansanedustajien lakialoitteen tasa-arvoisesta avioliitosta allekirjoittaneet kansanedustajat on laskettu mukaan. Llisäksi kampanja-aktiivit pyrkivät tapaamaan erityisesti kannastaan epävarmoja kansanedustajia.

– Tulos ei tarkoita sitä, että joka ikinen joka sanoo kannattavansa aloitetta myös äänestää sen puolesta, mutta se tarkoittaa ainakin myönteistä suhtautumista, Halme sanoo.

Turun yliopiston politiikan tutkija Erkka Railon mielestä Tahdon 2013 -kampanjan keräämiä kannatuslukuja ei voi pitää vielä kovin luotettavina.

– Luvut, joita Tahdon 2013 julkaisee ovat sellaisia, joissa nämä ihmiset on jossain yhteydessä ilmoittaneet tukevansa tätä lakialoitetta. Ja nyt on sellainen tilanne, että se ei ole kovin luotettavaa informaatiota. Ihmiset ovat ihmisiä, yhdessä kohdassa voidaan sanoa yhtä ja toisessa kohdassa toista, eli kannattajien määrä on varmasti vähän optimistisesti laskettu, Railo kommentoi.

Keskustan ja kokoomuksen kannat ratkaisevat

Selvityksen mielenkiintoisimpana seikkana Railo näkee sen, että keskustan kansanedustajista noin kolmannes oli ilmoittanut myönteisen kantansa ja kokoomuksesta vähän yli puolet. Tämä tarkoittaa Railon mukaan sitä, että lakimuutoksen toteuttaminen ei onnistu kuin siinä tapauksessa, että hallituksen ja opposition vastakkainasettelu pystytään ylittämään.

Erkka Railo pohtii myös asenneilmapiirin vaikutusta äänestyskäyttäytymiseen.

– Keskustassa on sellainen tilanne että keskustan johto ja kansanedustajat ovat liberaalimpia kuin kenttäväki. Siitä seuraa se, että kun keskustalla häämöttää tuossa reilun vuoden päästä toiveissa vaalivoitto, niin varmaan aika varovasti suhtaudutaan tällaisten lakialoitteiden puolustamiseen, kun tiedetään että kentällä ollaan konservatiivisempia kuin mitä kansanedustajat ovat.

Tahdon 2013 -kampanjan Milla Halme puolestaan nostaa esiin perussuomalaisten kansanedustajien kantojen puuttumisen selvityksestä. Perussuomalaisten leiristä on kantautunut ristiriitaisia mielipiteitä.

– Osa on vuoden 2011 vaalikoneissa sanoneet julkisesti kannattavansa aloitetta, mutta kokevat nyt olevansa enemmän sidottuja vaaliohjelmaan, Halme sanoo.

 Perussuomalaiset ovat ilmoittaneet, että äänestyksessä tasa-arvoisesta avioliittolaista eduskuntaryhmää sitoo ryhmäkuri. Perussuomalaisten vaaliohjelmaan on kirjattu, ettei puolue kannata tasa-arvoista avioliittolakia.

Halmeen mukaan eriäviäkin kantoja löytyy eduskuntaryhmän sisältä.

– Luulen että tämä on aika kiusallinen kysymys, heitä on ollut tosi vaikea saada tapaamisiin tai mihinkään keskustelemaankaan asiasta.

Perjantain A-studio jatkaa tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyä perjantaina 21.2. klo 21 TV1:llä. Vieraana kansanedustajat Timo Soini (ps) ja Jaana Pelkonen (kok) sekä politiikan tutkija Erkka Railo ja Tahdon 2013 -kampanjan koordinaattori Milla Halme. Osallistu keskusteluun Twitterissä: #yleastudio

.
.