Heinin taistelu syöpää vastaan: "Läheiset ihmiset kannattelevat"

Kahdeksan vuotta sitten nelikymppinen Heini Valoriihi sairastui rintasyöpään. Hoidot tehosivat ja häneltä poistettiin oikea rinta. Monta vuotta Heini sai olla terveenä, mutta viime joulun alla hän löysi uuden kyhmyn vasemmasta kainalostaan.

terveys
Heini Valoriihi sairaalassa.
Heini kertoo, miten rintaleikkaus sujui ja millaiset olivat kokovartalokuvasten tulokset. Titta Puurunen puhui Heinin kanssa myös jaksamista.

Radio Keski-Suomessa seurataan Heinin taistelua syöpää vastaan. Heinin omien mietteiden lisäksi sarjassa kuullaan, millaisia epäkohtia syöpäsairaat joutuvat arjessaan kohtaamaan. Kuuntele sarjan aiemmat jaksot:

Heinin taistelu rintasyöpää vastaan osa 1: "Tämä on vain osa elämääni"

Kun Heini Valoriihi, 48, kahdeksan vuotta sitten sai tietää sairastavansa rintasyöpää, oli isku kova ja kuolemanpelko valtasi mielen.

- Ensimmäinen ajatus oli, että nyt lähdetään, ei ole enää mitään mahdollisuutta.

Heiniltä löydettiin sentin kokoinen rintasyöpämyhkylä ja kuvauksissa todettiin, että syöpäpesäkkeitä oli noin kuuden sentin alueella. Oikea rinta leikattiin pois ja kahdeksan vuotta Heini on elänyt terveenä.

Joulun alla Heini kuitenkin tunsi isontuneen imusolmukkeen kainalossaan ja lähti selvittämään asiaa. Tutkimukset vahvistivat, että syöpä on päässyt leviämään. Tällä kertaa uutinen ei kuitenkaan järkyttänyt Heinin elämää.

- Koen että olen saanut viimeisen kahdeksan vuoden aikana elämäni laadun nousemaan niin, että pidän elämästäni. Tämä on vain osa minun elämääni.

Nyt selvitetään, onko syöpä levinnyt muualle. Heini itse valmistautuu jo leikkaukseen.

- Mielellään asioihin menisi heti ja saisi asioista selvyyden. Teen päivän askareita ja niitä töitä, joita en voi tehdä leikkauksen jälkeen.

Lääkäri tutkii mammografia-kuvia.
Heini Valoriihi kertoo ottaneensa tiedon syövän leviämisestä tyynesti vastaan.

Heinin taistelu rintasyöpää vastaan osa 2: "Rinnattomuus ei vie naiseuttani"

Heini Valoriihi ja lapsenlapsi...
Heini kertoo keskittyvänsä elämään nyt päivä kerrallaan. Hän toivoo, että hoitojen ja tutkimusten aikana syöpään sairastunut voitaisiin kohdata nykyistä kokonaisvaltaisemmin. Kuvassa Heinin sylissä on kuuden kuukauden ikäinen lapsenlapsi Iiris Nieminen.

Jyväskyläläisen Heini Valoriihen kainalosta vuoden alussa poisteutusta imusolmukkeesta löytyi jälleen syöpää. Parhaillaan yritetään selvittää, mistä uusi syöpäkasvain on peräisin. Kyseessä voi olla kahdeksan vuotta sitten sairastetun rintasyövän uusiminen. Toinen vaihtoehto on, että kyseessä on kokonaan uusi syöpä.

Heinillä on edessään gamma- ja CT-kuvaukset, joissa syövän alkuperää ja levinneisyyttä selvitetään. Nainen ottaa tilanteensa tyynesti.

- Viime viikolla kävin läpi kaikki ajatukset laidasta laitaan, mutta nyt keskityn siihen, että elän päivän kerrallaan ja katsotaan sitten mitä tuleman pitää.

Heini toivoo, että potilaita kohdattaisiin hoitojen ja tutkimusten yhteydessä nykyistä kokonaisvaltaisemmin. Hänen mielestään jokainen lääkäri on nyt keskittynyt liiaksi vain omaan osaamisalueeseensa. Heini uskoo, että kokonaisvaltainen kohtaaminen auttaisi myös syövän nopeammassa tunnistamisessa. Hänen kohdallaan molemmat syöpäkasvaimet eivät olleet aluksi näyttäneet röntgenkuvissa syövältä. Rintasyöpä tunnistettiin vasta vuotta myöhemmin. Kainalosta syövän löysi lopulta tuttu yksityislääkäri.

- Monesti syövän löytyminen on sattumien summa. Lääkäri, jonka luokse menin tunsi taustani, miten olin aiemmin syöpään reagoinut ja tiesi rintasyöpärasitteeni sukuni puolelta.

Heiniä odottaa rinnanpoistoleikkaus maaliskuun alussa. Toisestakin rinnasta luopuminen ei häntä hirvitä.

- Ei rinnattomuus vie naiseuttani mihinkään, se on vaan lähinnä katsoja silmissä se asia. Koen olevani ihan kokonainen edelleen.

Heini ammentaa positiivisen asenteensa luonnosta ja läsnäolevista ihmisistä. Hän saa vahvistusta myös halusta viedä asioita eteenpäin.

- Uskon, että ihminen voidaan ottaa huomioon kokonaisuutena ja osana luontoa vielä jonain päivänä.

Heinin taistelu rintasyöpää vastaan osa 3: "Kuolema ei pelota"

Heini Valoriihi.
Syövän uusiuduttua Heinillä on edessään toisenkin rinnan poistoleikkaus. Titta Puurunen saattoi Heiniä sairaalaan leikkauspäivän aamuna. Matkalla puhuttiin niin syöpähoidoista kuin kuolemastakin.