1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Mitä tekisit seitsemällä eurolla? Kehitysmaan nainen perustaisi sillä oman yrityksen

Köyhissä maissa naisen asema on yleensä huono ja ilman koulutusta oman elämän hallitseminen on hankalaa. Naisten Pankin tuella ja opastuksella moni nainen on muuttanut kokonaisen kylän elämän - jopa seitsemällä eurolla.

ilmiöt
Liberialainen nainen kauppansa edustalla
Liberialainen nainen kauppansa edustalla. Naisten Pankki tukee naisten yrittäjyyttä ja toimeentuloa kestävän kehityksen periaattein.Kirkon Ulkomaanapu / Ville Kivimäki

Kirkon Ulkomaanavun hallinnoima Naisten Pankki perustettiin vuonna 2007. Naisten Pankista myönnetään köyhien maiden naisille mikrolainoja yrityksen perustamista, yritystoimintaa ja työkalujen ostamista varten.

Minimilaina on noin seitsemän euroa, joka riittää useissa tapauksissa yrityksen perustamiseen.

Naisten Pankin hankkeista ja rahastosta vastaa Kirkon Ulkomaanapu. Hankkeita toteuttavat yleensä Ulkomaanavun paikalliset yhteistyökumppanit. Kun uusi lainoja myöntävä Naisten Pankki perustetaan, myös sen toimintaa pyörittämään koulutetaan paikallisia naisia.

– Naiset ovat sitoutuneita. Kun naiset itse saavat omassa maassaan ja kylässään johtaa pankkia, se tuo heille arvoa ja itsetuntoa. Näin apu ohjautuu oikein, sanoo Kirkon Ulkomaanavun yhdyshenkilö Peter Ingman

Kokemukset ja tulokset Naisten Pankin toiminnasta ovat olleet Ingmanin mukaan äärimmäisen hyviä. Pienyrityksiä on syntynyt ja naiset ovat olleet hyvin innostuneina mukana.

- Olin itse vuonna 2008 Kambodžassa näkemässä köyhyyttä. Se oli Suomen Lähetysseuran hanke, jossa toteutettiin aika samankaltaista toimintaa. Nyt tiedän, että Naisten Pankkikin on hyvä ja toimiva malli ja siitä on paljon apua, vakuuttaa Ingman.

Naisten Pankin tilaisuus Ugandassa.
Naisten Pankin tilaisuus Ugandassa.Kirkon Ulkomaanapu

Pienillä summilla suuria tuloksia

Yksittäisiä Naisten Pankkeja on jo lähes 2000 ympäri maailmaa. Varoja niiden perustamiseksi ja pyörittämiseksi kerätään yksityisten, vapaaehtoisten, henkilöiden ja ryhmien voimin. Uuden Naisten Pankin saa pystyyn noin 750 eurolla, jonka jälkeen lisärahoitusta ei tarvita.

– Ajatus lainoissa on se, että korko on mahdollisimman alhainen, tällä hetkellä 3%. Korollinen laina kuitenkin sitouttaa saajansa tekoihin. Korko jää lopulta miltei kokonaisuudessan kylän hyväksi, kun ainoastaan yksi prosentti käytetään pankin toiminnan pyörittämiseksi, Ingman selvittää.

Tyypillinen Naisten Pankin myöntämä laina on 8€-35€ suuruinen, mutta jos hakijan vakuudet ovat hyvät, voidaan antaa jopa 180€ lainoja. Suomalaisesta näkövinkkelistä summat kuulostavat suorastaan mitättömiltä, mutta köyhän maan naiselle ne ovat täydellisen käänteentekeviä.

– Vieraillessani Kambodžassa kävin pienessä kylässä katsomassa tilannetta. Äidit olivat hyvin nuoria, 12-14 -vuotiaita. Heillä ei ole aikaa käydä koulua, kun lapset saadaan niin aikaisin. Kouluttamatonta naista on helppo huijata, koska hän ei osaa laskea, lukea ja kirjoittaa, sanoo Ingman.

Naisten Pankki myöntää paitsi mikrolainoja myös opastaa uusia pienyrittäjänaisia uran alkuun. Itsetunnon ja varannon kohotessa hän voi puolestaan auttaa muita, jopa kokonaista kylää. Seitsemän euroa, oikein ohjattuna, voi olla hyvinkin suuri summa.

Kansainvälinen diakoniatyö järjestää pöytäkirppis-tempauksen Naisten Pankin tukemiseksi 1. maaliskuuta Kajaanin keskusseurakuntakodilla.

www.naistenpankki.fi (siirryt toiseen palveluun)

Kirkon Ulkomaanapu Facebookissa (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi