Rajan ylittävä terveyskeskusyhteistyö joutui viranomaisen syyniin Ruotsissa - ruotsalaismies syyttää Pelloa väärästä diagnoosista

Terveydenhuoltoa valvova ruotsalaisviranomainen IVO vaatii selvitystä Pellon ja Ruotsin Övertorneån terveyskeskusten yhteispäivystyksestä. Ruotsalaismies väittää IVO:lle tekemässään valituksessa, että hän sai päivystyksessä väärän diagnoosin. Parin päivän päästä hän joutui hakemaan apua ruotsalaissairaalasta. Asiasta kertoo sanomalehti NSD.

terveys
Lääkäri mittaamassa potilaan verenpainetta.
Yle
Lääkäri mittaamassa potilaan verenpainetta.
Pellon terveyskeskuksen vastaavaa lääkäriä Tapani Riskua haastattelee Vesa Vaarama.

Valviraa vastaava ruotsalaisviranomainen IVO – Inspektionen för vård och omsorg - haluaa Norrbottenin läänihallitukselta selvityksen, miten se aikoo varmistaa kuntalaisille asianmukaisen hoidon yhteispäivystyksessä Pellon kanssa.

Selvityspyyntö johtuu valituksesta, jonka ruotsalaismies on tehnyt saamastaan hoidosta.

Kertomansa mukaan mies oli useaan otteeseen hakenut apua Ruotsin puolella, mutta hänet oli aina ohjattu Pellon terveyskeskukseen. Pellossa suomenkielinen lääkäri olisi miehen mukaan tehnyt väärän diagnoosin.

Seuraavana päivänä mies oli kipujen takia mennyt taksilla lääninsairaalaan Luulajaan, jossa hän sai hoitoa munuaiskivivaivoihin.

Vastaava lääkäri: yhteistyö toimii

Pellon ja Övertorneån terveyskeskukset vuorottelevat päivystyksessä arki-iltoina ja viikonloppuisin.

Pellon Terveyskeskuksen vastaavan lääkärin Tapani Riskun mukaan yhteispäivystys on paras ja edullisin mahdollinen tapa järjestää ilta- ja viikonloppupäivystykset.

- Meillä ei ole ollut ongelmia yhteistyön järjestämisessä, me on pystytty joustavasti sopimaan asioista ja tämä on ollut hyvin edullinen tapa järjestää päivystys. Meillä ei tämän halvemmalla pysty päivystystä järjestämään, kaikki muut vaihtoehdot on monikertaisia hinnaltaan, vastaava lääkäri Tapani Risku sanoo.

- Laatu on myös ollut riittävä. Valituksia ei ole tullut yhtään enempää kuin silloin, jos päivystys on järjestetty jossakin terveyskeskuksessa omana toimintana tai maan sisällä erilaisina rinkeinä.

Periaatteellistakin vastarintaa

Riskun mielestä yhteispäivystys on herättänyt jonkun verran periaatteellista vastustusta.

- Ruotsissa osalla asukkaista on aika tavallinen tämmöinen asenne, aivan kuin Suomessakin, ettei rajan takana mitään hyvää ole. Siellä on joillakin ihmisillä tendenssiä että tämä pitäisi lopettaa.

- Toisaalta valtaosa ihmisistä on erittäin tyytyväisiä tähän järjestelyyn, sanoo vastaava lääkäri Tapani Risku Pellon terveyskeskuksesta.