MOT: Näin Mannerheim-elokuva kaatui

Viisitoista vuotta ja seitsemän miljoonaa euroa kului, mutta sekuntiakaan valmista elokuvaa ei tullut valmiiksi.

elokuvat
Markus Selin Markus Selin, Mannerheim-elokuvan tuottaja.
Markus SelinYle

Hollywood-ohjaaja Renny Harlinin piti tehdä marsalkka Mannerheimista kaikkien aikojen suomalaiselokuva. Viidentoista vuoden työn ja seitsemän miljoonan euron jälkeen elokuvaa ei lopulta valmistunut sekuntiakaan.

Mannerheim-projekti alkoi, kun kustannustalo Otavan pääomistaja Heikki A. Reenpää halusi tehdä Suomea tunnetuksi maailmalla.

Ohjaajaksi valittiin Harlin, joka otti mukaan tuottaja Markus Selinin.

– Siinä oli henkilöitä, jotka olivat tavanneet aikoinaan Mannerheimin, ja erittäin voimakkaita isänmaallisia tahoja. Se yhdistettynä meidän intoon tehdä mahdollisimman iso ja hieno elokuva Mannerheimista toimi erittäin hyvin, Selin kertoo MOT:lle.

Selin: Uskoin hankkeeseen sokeasti

Kuvaukset piti aloittaa 2009, mutta elokuvan rahoituspohja petti kerta toisensa jälkeen. Yhdessä vaiheessa suureksi rahoittajaksi lupautui Neuvostoliiton ex-presidentin Mihail Gorbatshovin International Foundation for Innovation and Investment-säätiö. Allekirjoitetusta sopimuksesta huolimatta Moskovasta ei tullut senttiäkään.

Selinin tuotantoyhtiö Liberty Productions meni konkurssiin. Konkurssipesässä on parikymmentä käsikirjoitusversiota, seitsemän Mannerheim-patsasta ja Suomi-konepistoolin kopio. Käteistä on kolme tuhatta euroa.

Saamapuolelle on jäänyt moni pienyrittäjä. Kymmenen tuhannen euron saatavia on esimerkiksi puvustoon nappeja ja kaluunoita toimittaneella yrityksellä sekä saappaiden valmistajalla.

– Siinä on totta kai meidän osaamattomuutta, että emme ole saaneet elokuvaa aikaiseksi. Jos se raha olisi ollut kerralla käytössä, olisimme tehneet leffan sillä hetkellä kevyesti, mutta kun se ei ollut niin, vaan raha tuli pikku hiljaa sisään, Selin sanoo.

– Uskoin tähän hankkeeseen täysin sokeasti niin kauan kunnes viimeinen lappu pantiin luukulle.

MOT: Mannerheim ulosotossa TV1:ssä maanantaina 24.2. kello 20
Toimittaja Magnus Berglund