Tutkimus: Olet, mitä isänäitisi söi

Ruotsalais-brittiläisen tutkimuksen mukaan omat, hyvät ruokailutavat eivät välttämättä takaa hyvää terveyttä. Isoäidin ruokailutavat voivat vaikuttaa pojantyttären terveyteen.

tiede
Ruisleipä
Arja Lento / Yle

Isoäidin ruokailutavat voivat vaikuttaa lapsenlapsen terveyteen, osoittaa tiedelehti BMC Geneticsissä (siirryt toiseen palveluun) julkaistu ruotsalais-brittiläinen tutkimus. Tutkijat selvittivät Itä-Norrbottenissa sijaitsevan Överkalixin eli Ylikainuun kylän elinoloja 1800-luvulla.

Kylä oli ajoittain täysin eristyksissä muusta maailmasta, ja sen asukkaat joutuivat elämään sillä ruoalla, mitä heillä oli varastoissaan. Syötävissä olevan ruoan määrä ja laatu vaihtelivat siksi rajusti eri vuosina ja vuodenaikoina. Se on jättänyt jälkensä kylän asukkaiden jälkeläisiin.

– Nälkiintymisen määrä ei ollut ratkaisevaa, vaan suuret vaihtelut ruoan määrässä. Jos ruokaa on paljon yhtenä vuonna ja vähän toisena, siitä voi olla seuraamuksia, tutkija Olle Bygren Karoliinisesta instituutista kertoo sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun).

Isoäitien ruokamäärät vaikuttivat pojantyttäriin

Tutkijat selvittivät kylän asukkaiden lapsenlapsien terveyttä. He huomasivat yhteyden ajoittain ruokapulaa kokeneiden isoäitien ja pojantyttärien terveyden välillä.

Pojantyttärillä oli huomattavasti suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kuin muilla kylän asukkaiden lapsenlapsilla. Riski oli peräti 21-kertainen.

Tutkijat selittävät pojantyttärien lisääntynyttä sairastumisriskiä X-kromosomilla, jonka lapset perivät äidiltään. Koska naisilla on kaksi X-kromosomia ja miehillä vain yksi, ne periytyvät eri tavalla.

Kromosomien tekijäin vaihdunta selittävänä tekijänä

Syynä siihen, että X-kromosomi on vaikuttanut vain tietyn naisen pojan tyttäriin, eikä tyttären tyttäriin tai tyttären poikiin, on tutkijoiden mukaan, että tyttäressä X-kromosomit voivat vaihtaa osia toisiltaan, jolloin äidiltä perityn X-kromosomin vaikutus katoaa. Sitä kutsutaan tekijäin vaihdunnaksi. Sama tekijä selittää monien muiden ominaisuuksien "hyppäämisen" yhden sukupolven yli.

– Jos voimme löytää, mikä aiheuttaa geenimuutokset perimässä, voimme pitkällä aikavälillä vaikuttaa omaan terveyteemme. Tunnistamalla mekanismin voisimme siis ohjata ja muuttaa perimäämme, Olle Bygren sanoo Ruotsin Televisiossa SVT:ssä (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimukseen Change in paternal grandmothers´ early food supply influenced cardiovascular mortality of the female grandchildren on myös koottu historiallista tietoa ja satotietoja Ylikainuun kylästä.

24.2. X-kromosin osien vaihtumisen mekanismia on tarkennettu.