Lontoon City haluaa repiä EU:n bonuskaton

Tulospalkkiot ovat liian korkeita monen pankkialalla toimivankin mielestä. Tästä huolimatta Lontoossa ei uskota vain Eurooppaa koskevaan bonuskattoon.

talous
Lontoon city.
Lontoon city. Mewiki / Wikimedia Commons

Lontoon Cityn finanssivelhot ovat netonneet rajoittamattomat tulospalkkiot viimeistä kertaa. Ensi vuonna Euroopan suurin finanssikeskus joutuu alistumaan EU:n nuijimaan bonuskattoon, joka rajaa tulospalkkiot yhteen vuosipalkkaan.

Pilvenpiirtäjien katveessa bisneksiään hoitava Julian Dixon katsoo, että rajoitus on EU:n isku Britanniaa vastaan.

- Tämä on jälleen yksi tapa, jolla eurokraatit iskevät hampaansa Lontoon Cityyn. Näyttää, että kyse on vain kateuden poliitikasta. Tämä on ala, jossa meillä on osaamista. Emme mekään puutu saksalaisten autonvalmistukseen, Julian Dixon julistaa.

Finanssiala on Britannialle tärkeä, sillä se työllistää miljoona henkilöä ja tahkoaa arviolta 10 prosenttia kansantaloudesta. Maan pankkialalla on 2 500 työntekijää, jotka tienaavat yli miljoona euroa vuodessa, kolme kertaa enemmän kuin muualla EU:ssa yhteensä.

Alan kykyjenmetsästäjä John Purcell uskoo, että bonuksien rajaaminen yhteen vuosipalkkaan ajaa parhaat työntekijät yhdysvaltalaisiin ja aasialaisiin firmoihin.

- Olemme siirtyneet tuntemattomalle alueelle. Tämä on ensimmäinen kerta kun Bryssel päättää, mitä työntekijöille voi maksaa. Ihmiset lähtevät liikkeelle ja kansainvälisten instituutioiden on vaikeaa pitää jalansija Lontoossa.

"Eurooppa ei voi rajata bonuksia yksin"

Tulospalkkiot ovat liian korkeita monen pankkialalla toimivankin mielestä. Tästä huolimatta Lontoossa ei uskota vain Eurooppaa koskevaan bonuskattoon.

- Jos ongelmasta ei sovita maailmanlaajuisesti, asiat eivät ikävä kyllä muutu. Näkyvissä on jo merkkejä siitä, että EU-pankit nostavat peruspalkkojaan, jotta kokonaiskorvaus on yhdenmukainen kilpailijoiden kanssa, Cass Business Schoolin professori Chris Roebuck sanoo.

Palkankorotuksista koituu pankeille kiinteitä kuluja, joita voi olla vaikea karistaa huonoina aikoina. Professori Roebuckin mielestä bonuskatto luo pankeille riskinhallinnan sijaan uhkia.

- Bonus maksetaan kun diili on tehty. Palkka taas toivossa siitä, että se tehdään. Tulospalkkiot tuottavat vähemmän riskejä, kuin palkankorotukset.

Euroopan bonuskatto voi olla esimerkki

Mielipide bonuksista muuttuu Lontoossakin kun laskeudutaan Cityn korkeuksista maanpinnalle. Räikeitä tuloeroja vastustavan ajatushautomon High Pay Centren tutkimuspäällikkö Luke Hildyard ei usko finanssialan taitajien korvaamattomuuteen.

- Jos nämä niin kutsutut huippuosaajat ovat niin tärkeitä, ei ratkaisu ole kitistä siitä, että heidät menetetään. Ylettömän palkitsemisen sijaan pitää kouluttaa uusia osaajia.

Hildyard ei niele väitettä kilpailuedun menettämisestä ja automaattisista palkankorotuksista.

- Eurooppa on nyt ottanut aloitteen, mikä tekee bonusten rajaamisesta todennäköisempää myös Aasiassa ja Yhdysvalloissa. Ei ole mikään luonnonlaki, että palkat nousevat jos bonuksia rajataan.

Pasi Myöhänen, Lontoo_ Yle Uutiset_

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus