1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiihtolomalaisten määrä kääntyi kasvuun Lapissa

Liikennemäärät kasvoivat hiihtolomien alkaessa seitsemännellä viikolla jokaisella Lapin valtareitillä. Eniten henkilöliikennemäärä kasvoi Kolarissa Sieppijärven liikenneseurantapisteessä. Liikennettä oli lähes viidennes enemmän kuin vuosi sitten.

Kotimaan uutiset
YLE / Raimo Torikka

Etelän hiihtolomien aloituspäivänä, viikon seitsemän lauantaina, liikennemäärät kasvoivat Lapissa keskimäärin lähes kahdeksan prosenttia edellisvuodesta. Selkein nousu oli Kolarin reitillä, jossa kasvua oli lähes 17 prosenttia. Selvää kasvua oli myös kantatiellä 79, Rovaniemen ja Levin välillä. Jääskön mittauspisteessä liikenne lisääntyi lähes viisi prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Valtatiellä 4, Tervolassa liikennemäärä kasvoi vain reilulla 50 autolla, noin 1,3 prosenttia. Lapin Ely-keskuksen tiestö- ja liikennetietovastaavan Antero Erkinjuntin mukaan liikenteen automaattisten mittauspisteiden tietojen perusteella useamman vuoden liikennemäärien lasku on pysähtynyt.

- Voi sanoa, että lama on sillä lailla taitettu, että on taas päästy pieneen kasvuun lauantailiikenteen osalta ja se nimenomaan koskee tätä ensimmäistä hiihtolomien aloitusviikonloppua.

Liikenne voidaan erotella tarkasti

Liikennemäärien nousu näkyy verrattaessa viikon keskimääräistä vuorokausiliikennettä. Verrattaessa pelkästään vaihtolauantain liikennemääriä on suuriakin nousuja havaittavissa.

- Hiihtolomaliikenne keskimäärin lisää 30-40 prosenttia lisää liikennettä tuona lauantaina ja Tervolassa normaaliviikon liikenne pyörii siellä 2600-2800 ajoneuvon välissä lauantaisin niin tämmöinen hiihtolomien aloitusviikonlopun lauantai on noin 4100. Kyllä sillä merkittävä muutos on.

Antero Erkinjuntin mukaan automaattisessa mittauspisteessä on tiehen asennetut anturit. Sillä pystytään määrittelemään, että onko ajoneuvo henkilöauto, pakettiauto, kuorma-auto, linja-auto vai yhdistelmä-ajoneuvo.

- Voimme katsoa tuloksia tunneittain ja lisäksi liikenne määritellään eri kategorioihin, kevyeeseen- ja raskaaseen- tai kokonaisliikenteeseen, kertoo Antero Erkinjuntti.

Lapin Ely-keskuksen liikenteen seurantapaikka

vrk-liikenne vuosi 2012

vrk-liikenne vuosi 2013

vrk-liikenne vuosi 2014

Tie 4 Tervola vikko 7

4151

4057

4111

Tie 79 Jääskö viikko 7

1840

1865

1952

Tie 21 Sieppijärvi viikko 7

2339

2268

2649

Lue seuraavaksi