Tampere maksoi sakkomaksua työttömistä jo 18 miljoonaa

Kunnat joutuvat maksamaan puolet yli 500 päivää työttömänä olleiden henkilöiden työmarkkinatuesta, mikäli työttömälle ei ole järjestetty työllistymistä edistäviä palveluja. Lasku kasvaa monessa kunnassa ja kaupungissa, kuten Tampereella.

Kotimaa
Hämeensillan patsas Eränkävijä.
Petri Aaltonen / Yle

Tampere maksoi työmarkkinatuen kuntaosuutta viime vuonna jo noin 18 miljoonaa euroa, kun summa edellisenä vuonna oli vajaa 15 miljoonaa.

Työllisyydenhoidon palveluyksikön johtaja Mika Itänen Tampereen kaupungilta sanoo, että kuntaosuus näyttää nousevan edelleen työttömyyden pitkittyessä. Tampereen kaupunki yrittää kuitenkin omalta osaltaan hillitä pitkäaikaistyöttömyyttä.

– Meillä on iso, viiden miljoonan työllisyydenhoidon paketti, jossa koitetaan löytää mahdollisia aktiivitoimenpiteitä työllisyydenhoidon ja aikuissosiaalityön keinoin. Pyrimme auttamaan mieluummin niin, että työtön pääsee sosiaalisen kuntoutuksen, palkkatuen tai kuntouttavan työtoiminnan piiriin kuin niin, että maksaisimme pelkästään työmarkkinaosuutta.

– Iso työllisyyspaketti ei näy vielä tammikuun lukemissa. Mutta uskoisin, että näkyy jo kuluvan vuoden aikana siinä, että kasvua saadaan ainakin hillittyä ja toivon mukaan kurssi käännettyä toiseen suuntaan, Mika Itänen sanoo.