Lakikirja vai Raamattu: Eduskunta kinasteli avioliittolaista

Eduskunta on käynyt kiivasta keskustelua sukupuolineutraalista avioliitosta. Eniten tunteita kiihdytti homo- ja lesboparien adoptio-oikeus. Kansalaisaloitteen on allekirjoittanut 165 000 suomalaista.

politiikka
Vihreiden Oras Tynkkynen eduskunnassa Helsingissä torstaina 20. helmikuuta 2014.
Vihreiden Oras Tynkkynen eduskunnassa Helsingissä torstaina 20. helmikuuta 2014.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kiihkeimmin tasa-arvoista avioliittolakia astuivat vastustamaan perussuomalaiset. Vantaalainen Mika Niikko (ps.) oli jonottanut ensimmäistä puheenvuoraan yön yli.

– Jos joku ei halua mennä naimisiiin vastakkaisen sukupuolen kanssa, pitääkö koko avioliitto-käsitys muuttaa pienen vähemmistön takia. Perussuomalaisten ja itseni kanta on, että avioliitto pitää säilytettävä miehen ja naisen välisenä, sanoi Niikko (ps.)

Niikko sai raivokasta taustatukea puoluetoveriltaan Pentti Oinoselta

– Lapsi on isänsä ja äitinsä yhteinen lahja. Lakia perustellaan ajalla, koska elämme 2010-luvulla. Mitä avioliittolla on tekemistä ajan kanssa. Yhtä hyvin voimme kysyä, miksi naapurin rouva ei voi mennä naimisiin naapurin naimisissa olevan herran kanssa. Entäpä teinipari, kysyi Pentti Oinonen (ps).

Lakia puolusti vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen.

– Tasa-arvoinen avioliitto ei ole keneltäkään pois. Jos kaksi miestä tai kaksi naista haluaa mennä keskenään naimisiiin, vähentääkö se jotenkin teidän avioliittonne arvoa, Tynkkynen (vihr.) kysyi.

– Parhaat äidit eivät voi muuttua isiksi eivätkä äidit isiksi, Pelkään pahoin, että avioliittolain muuttaminen johtaisi siihen, että perinteinen avioliitto nähtäisin vastustettavana asiana. Vastustan kansalaisaloitetta sanoi Peter Östman (kd.).

Puolustajiakin riiti

Kokoomuksen Lasse Männistö asettui kansalaisaloitteen puolelle.

– Avioliitto on arkinen asia, yksi monen elämän tärkeimmistä asioista. Samaan tapaan kun kaikille on oikeus äänestää, jokaisella pitää olla oikeus myös perustaa perhe ja sitoutua toiseen ihmiseen, sanoi Männistö (kok.).

Salissa muisteltiin myös, miten naiset saivat Suomessa äänioikeuden.

– Yhteiskunnan on oltava lain edessä tasa-arvoisia. Meidän lainsäätäjien pitäisi katsoa asiaa tästä näkökulmasta. Tutkimuksen mukaan valtaosa kannattaa tasa-arvoista avioliittoa, eduskunta on pienoiskuva kansasta, totesi Aino-Kaisa Pekonen (vas.)

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini totesi olevansa arvokonservatiivinen mies.

– Minulle avioliitto on sakramentti kuten 1,2 miljardille ihmiselle maailmassa ja siitä pidän kiinni. Avioliitto on miehen ja naisen välinen asia. Tämä on perusuomalaisten kanta. Vihreillä on toinen kanta, hyväksyn sen. Sitten on puolueita, joilla ei ole mitään kantaa.

Omantunnon asia

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen totesi, että ihmisten tasavertaisuus on tärkeä asia. Keskustassa jokainen kansanedustaja saa itse päättää, mitä ajattelee lakialoitteesta.

– Mielestäni yhteisvertaisuus lain edessä tarkoittaa oikeutta siviilivihkimiseen riippumatta seksuaalisesta suuntautuneisuudesta. Sen sijaan kirkolla on oikeus päätää, keitä se vihkii ja tämä oikeus on kirkolle taattava, sanoi Kimmo Tiilikainen (kesk.).

Myös sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman ilmoitti kannattavansa lakia.

Eduskunta päättää tänään vain lakialoitteen käsittelytavasta.

A-Studio käsittelee aihetta huomenna perjantaina TV1 kello 21.00.