1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä toivoo Suomesta lentoreittiä Sotshiin

Finnair on nimetty lentämään Sotshin reittiä jo aiemmin, mutta se ei ole tähän mennessä reittiliikennettä aloittanut. Olympialaisten aikana Finnair lentää Sotshiin tilauslentoja.

Suomi ja Venäjä ovat sopineet uusien lentoreittien avaamisesta maiden välille.

Aiemmin on kerrottu, että lentoreitit Helsingistä Venäjälle avataan Kazaniin, Nizhny Novgorodiin ja Samaraan. Näihin kohteisiin suomalaiset lentoyhtiöt voivat alkaa lentää ilman rajoituksia ja lisävaatimuksia.

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan Venäjä on ehdottanut myös reittiliikenteen avaamista Sotshiin.

- Finnair on nimetty lentämään Sotshin reittiä jo aiemmin, mutta se ei ole tähän menneessä reittiliikennettä aloittanut. Lomalentojahan sinne on lennetty aikoinaan. Tämä on siis Venäjältä toive reitin aktivoimisesta, taustalla ovat Sotshin kisat, kertoo hallitusneuvos, Liikennepolitiikan yksikön päällikkö, Silja Ruokola Liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Kannattavuus ratkaisee

Ruokolan mukaan Suomi ja Venäjä keskustelevat säännöllisesti maiden välisistä lentoreiteistä.

- Meillä on pitkä lista mahdollisista paikkakunnista Suomessa ja Venäjällä, mutta tällä hetkellä Suomesta lennetään vain Pietariin, Moskovaan ja Jekaterinburgiin. Kohteiden aktivoimisessa on tietysti kyse kannattavuudesta. Muutkin yhtiöt kuin Finnair voivat toki tehdä hakemuksia reiteille nimeämisestä, Ruokola sanoo.

Moskovassa 4.-5. helmikuuta käydyissä neuvotteluissa olivat esillä mainittujen kaupunkien lisäksi myös Murmansk ja Petroskoi.

Ruokolan mukaan kaikki nyt esillä olleet kaupungit ovat väkimäärältään isoja ja niissä on tuottavuutta ja potentiaalia.

- Esimerkiksi Jekaterinburgin reitin avaaminen on jo osoittautunut liike-elämän kannalta hyväksi ratkaisuksi, hän huomauttaa.

- Uusista reiteistä hyötyisivät liike-elämän ohella turistit. Matkustajia tulisi todennäköisesti Suomeen, mutta etenkin Suomi toimisi kauttakulkumaana muihin Euroopan kohteisiin ja hyvistä jatkoyhteyksistä huolehdittaisiin, Ruokola toteaa.

Moskovaan ja Pietariin voidaan lentää päivittäin

Neuvottelutulos mahdollistaa myös sen, että Finnairin ohella toinenkin suomalainen lentoyhtiö on tervetullut Helsinki-Moskova-reitille. Tarjonta Helsingistä Moskovaan ja Pietariin voi jatkossa parantua, sillä vuorojen lisäys mahdollistaa edestakaiset lennot viikon jokaisena päivänä.

Neuvotteluissa sovittiin myös uusista Aasian ylilentokohteista ja lento-oikeuksista sekä matkustaja- että rahtiliikenteeseen.