1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Ukrainan parlamentti kumosi terrorismin vastaisen operaation

Parlamentti äänesti, että turvallisuusjoukkojen on vetäydyttävä kaduilta. Jää nähtäväksi, miten tämä muuttaa tilannetta Kiovan keskusaukiolla, missä on kuollut kymmenittäin ihmisiä.

Kuva: Reuters-TV

Ukrainan parlamentti äänesti torstai-iltana terrorismin vastaisen operaation lopettamiseksi. Operaatio on sallinut Ukrainan hallituksen voimakeinot mielenosoittajia vastaan.

Parlamentti äänesti sen puolesta, että turvallisuusjoukkojen on vetäydyttävä kaduilta. Äänestyksessä parlamentti myös linjasi, että kaikki pidätetyt on vapautettava ja poliisin purettava tiesulut. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että istunnossa oli 239 edustajaa 450:stä, lähinnä opposition riveistä.

Jää nähtäväksi, muuttaako äänestys mitenkään tilannetta Kiovan keskusaukiolla, missä on kuollut kymmenittäin ihmisiä.

Alkamassa on jälleen jännittynyt yö. Samaan aikaan kun parlamentti on päättänyt laajan, voimakeinot sallivan operaation lopettamisesta, Kiovassa liikkuu huhuja armeijan erikoisjoukkojen saapumisesta.

Torstain piti olla tulitauon päivä, kuten presidentti Viktor Janukovitš ja oppositiojohtajat edellisenä yönä ilmoittivat. Sitä vastoin päivästä tuli verisin tähän mennessä. Kuolleita on ainakin 50, joidenkin tietojen mukaan jopa sata.

Keskiviikkona presidentti Janukovitš oli ilmoittanut, että Ukrainassa alkaa maan laajuinen terrorismin vastainen operaatio. Se on muun muassa antanut armeijalle oikeuden pidättää mielenosoittajia.

Perjantain vastaisen yön aikana Janukovitš on istunut neuvotteluissa kolmen eurooppalaisen ulkoministerin kanssa. Toistaiseksi ei ole tullut tietoa keskustelujen edistymisestä maan kriisin ratkaisemiseksi. Neuvotteluihin osallistuvan Puolan ulkoministerin tiedottaja kertoi yöllä, että myös opposition edustajia olisi saatu samaan pöytään.