Ukrainan mielenosoittajien aseina kivet, joillakin kiväärit

Sosiaalisessa mediassa leviää kuvia Kiovan mielenosoittajista tuliasein varustautuneina. Ukrainan turvallisuusjoukot ovat käyttäneet tuhoisasti tarkka-ampujia.

Ulkomaat

Torstaina videolle tallentuivat tarkka-ampujien laukaukset kohti Kiovan keskusaukion mielenosoittajia. Mielenosoittajat puolestaan heittivät polttopulloja ja katukiviä häätääkseen mellakkapoliisit aukion kulmalta, jonka poliisi sai vallattua väkivaltaisuuksien puhjettua kaksi päivää aiemmin.

Näitä aseita on näkynyt pidemmän aikaa, mutta en ole nähnyt niitä näin monella protestoijalla.

F. Eyraud

Sisäministeri Vitali Zakhartšenko sanoi televisioesiintymisessään, että poliisi on saanut valtuudet käyttää taisteluaseita "lainmukaisesti" itsepuolustuksena. Puhuessaan ministeri oli pukeutunut maastopukuun.

Myös mielenosoittajilla on tuliaseita, eikä enää vain harvalla heistä, kertoo uutiskanava France24 (siirryt toiseen palveluun). Kanavan haastatteleman hollantilaistoimittajan Olaf Koensin jakamassa Twitter-kuvassa mielenosoitusleiriin saapuu metsätyskiväärillä aseistautunut mies. Toisella vastaantulijalla on käsiase.

– Kollegat kertovat nähneensä vastaavaa, Koens sanoo France24:lle.

Ukrainan turvallisuusvirasto sanoo oppositiolla olevan hallussaan 1 500–2 000 käsiasetta ja satatuhatta patruunaa.

Uutisvalokuvaaja F. Eyraud kertoo France24:lle, että eturintaman mielenosoittajat kantavat keppejä ja metallitankoja.

– Näitä aseita on näkynyt pidemmän aikaa, mutta en ole nähnyt niitä näin monella protestoijalla, Eyraud sanoo.

Alkuun barrikadeja varten irrotetuista katukivistä kasataan hänen mukaansa nyt pieniä pyramideja, joista heitellä niitä. Suojautumiseen mielenosoittajat ovat käyttäneet kilpiä, jotka muistuttavat mellakkapoliisin vastaavia.

Lähteet: Reuters