Matkailuoppaita tarvittaisiin lisää

Uusia matkailuoppaita valmistuu välillä runsaastikin, mutta vain harva heistä jää paikkakuntansa opasreserviin. Yksi syy saattaa olla se, että opastyöstä ei juuri makseta ja sitä pitäisi tehdä vapaa-ajalla. Erityisen suureen suosioon ovat nousseet oppaiden hautausmaakierrokset.

Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Matkailuoppaita kaivattaisiin pohjalaismaakuntiin lisää. Vaasan ja Mustasaaren alueella auktorisoituja oppaita on vajaat viisikymmentä. Vaikka määrä kuulostaa suurelta, ongelmana on se, ettei monella ole oman työnsä ohella aikaa tehdä opaskeikkoja.

– Tässä mielessä eläkeläiset ovat hyviä oppaita, naurahtaa Vaasa-Mustasaari oppaat ry:n puheenjohtaja Eva Reinikainen.

Uusia oppaita kyllä koulutetaan, mutta harva jää tekemään oppaan työtä. Yksi syy Reinikaisen mukaan on se, että oppaantyöllä ei kukaan itseään elätä. Opastyö on pääsääntöisesti nimittäin vapaaehtoistyötä.

Strömsö ja hautausmaat kiehtovat

Viimeisen vuoden aikana Vaasan seudun oppaita ovat työllistäneet erityisesti Yle Fem -kanavan lifestyle-ohjelma Strömsön opaskierrokset.

– Strömsö kiinnostaa ihmisiä valtavasti. Uskon, että siellä opastusten määrät vain kasvavat, kun sana lähtee kiertämään, Reinikainen iloitsee.

Ikisuosikkeja ovat myös oppaiden järjestämät hautausmaakierrokset.

Perjantaina vietetään kansainvälistä matkailuoppaan päivää. Tapahtuma näkyy myös pohjalaispaikkakunnilla erilaisina tempauksina. Esimerkiksi Seinäjoella oppaat esittelevät Törnävän kartanoa. Vaasan ja Mustasaaren oppaat vierailevat kahdessa vanhusten palvelutalossa ja esittelevät vaasalaisia patsaita ja muistomerkkejä.