Olympialaiset sopivat myös uusromanttiseen aikaan

Kansakuntien urheilullinen mittelö on yhä voimakas myyttien rakentaja. Ihmiset kaipaavat yhteisiä kokemuksia, ja menestyksen herättämää ylpeyden tunnetta.

Ylen aamu
Veijo Hietala
Mediatutkija Veijo Hietala arvioi aamu-tv:ssä olympialaisten herättämiä tunteita.

Olympialaisten mottona tunnetaan "Citius, altius, fortius", eli nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin. Ylen Aamu-tv:ssä vierailleen mediatutkijan Veijo Hietalan mukaan vanha motto toteutuu kilpailuissa edelleen. Se kuvaa hyvin myös länsimaista ihmiskäsitystä.

– Olympialaisten mottohan kertoo koko kilpaurheilun ideologiasta. Siinä on taustalla, että kaikki rajat voidaan rikkoa, kaikki ennätykset murskata. Taivas on vain rajana, jos sekään, Hietala kuvailee.

Olympialaisissa eivät parane pelkästään urheilusuoritukset. Tapahtumaa on paisuteltu vuosi vuodelta, mikä näkyy muun muassa avajaisten muuttumisena yhä massiivisemmiksi. Televisioinnin myötä tapahtumasta on tullut globaali mediaspektaakkeli, jossa jokainen järjestäjämaa pyrkii panemaan parastaan.

– Avajaiset itse ovat muuttuneet kilpailuksi, jossa jokaisen järjestäjämaan pitää pystyä lyömään edeltäjänsä, sekä kustannuksissa että näyttävyydessä, Hietala sanoo.

Lopputulos esittelee maansa ideologiaa ja herättelee katsojien tunteita.

– Avajaiset on näytön paikka maailmalle, mutta kyllä se vahvistaa myös kansakunnan itsetuntoa. Aivan kuten urheilijoiden menestyskin.

Maailman pirstaloituminen on vahvistanut olympialaisten merkitystä, sillä ihmiset toivovat yhtenäisyyden kokemusta. Hietalan mukaan meneillään on uusromantiikan kulttuuri, joka korostaa tunteita ja elämyksiä. Tällaiseen maailmaan olympialaiset sopivat hyvin.

Tunteet houkuttelevat myös hänet television ääreen.

– Talviolympialaisissa taitoluistelu on esteettisenä lajina kaikkein rakkain, mutta seuraan kyllä tasapuolisesti kaikkea.