"Tämä on yrityslahtaamo" – pienyrittäjät polttivat näppinsä uusissa kauppakeskuksissa

Virhearviot uusien kauppakeskusten vetovoimasta kaatuvat usein juuri pienten yrittäjien maksettavaksi. Esimerkiksi Kuopiossa on rakennettu viime vuosina useita uusia kauppakeskuksia suurin odotuksin. Osalle yrityksistä investoinnit ovat tuoneet uusia asiakkaita, mutta toisille yläkanttiin tehdyt arviot asiakasvirroista ovat osoittautuneet kohtalokkaiksi.

Kuva: Timo Heikura / Yle

"Miten on sujunut? Onhan se sujunut..." pyörittelee Kuopion Huonekalukeskuksen toimitusjohtaja Lasse Schroderus, kun häneltä kysytään, miten yrityksen alkutaival Leväselle nousseessa Kauppapaikka Hermanissa on mennyt. Mutta sitten hän jatkaa:

- Aivan hanurista. Kyllä meitä on sen kauppapaikan suhteen viilattu linssiin aika rankasti.

Huonekalumyymälä laajensi uudenkarheaan kauppakeskukseen kaksi vuotta sitten. Tuolloin yrityksellä oli ennestään yksi myymälä Kuopiossa ja yhteensä kahdeksan työntekijää. Uuteen kauppakeskukseen lähdettiin neljän työntekijän voimin ja korkein odotuksin. Pidemmän tähtäimen suunnitelmana oli keskittää toiminta Leväselle ja luopua toisesta kauppapaikasta.

Osa yrityksistä onkin löytänyt Kauppapaikka Hermanin ja Matkuksen kaltaisista uusista ostoskeskittymistä uusia asiakkaita. Schroderukselle tuli kuitenkin nopeasti selväksi, että hänen uusiin tiloihinsa asiakkaat eivät löytäneet. Kauppapaikka on hänen mukaansa rakennettu siten, että ihmiset eivät päässeet kävelemään läpi tiloista, vaanreitti pienempiin myymälöihin kulki ulkokautta.

Kyllä siinä oli ehdottomasti kyse kauppapaikkahypetyksestä.

Minna Purovesi

Nyt uudessa myymälässä on enää yksi työntekijä ja koko yrityksessä kuusi.

- Ja kohta ei sitäkään. Halvemmaksi tulee panna ovet kiinni (Leväsen toimipisteessä). Mutta siellähän ne huonekalut hienosti tuulettuvat, toimitusjohtaja tilittää.

Schroderuksen mukaan yritys raapii nyt toimeentulonsa vanhasta myymälästä. Leväsen toimipisteesta luopuminen ei onnistu vähään aikaan, sillä yrityksellä on yleisen käytännön mukainen määräaikainen vuokrasopimus kauppakeskuksen kanssa. Kauppapaikka Hermanista ei kommentoitu Schroderuksen moitteita.

"Karvas totuus paljastui tammikuussa"

Kuopiolaisella erikoiselintarvikeliike Delicolla on hyvin samankaltainen tarina. Keskustan kauppahallissa tuontijuustoja, leikkeleitä ja omaa jäätelöä myynyt yritys perusti oman jäätelötehtaan ja laajensi marraskuussa 2012 Ikean viereen nousseeseen kauppakeskus Matkukseen. Alku oli lupaava, kertoo yrittäjä Minna Purovesi.

- Marras-joulukuu oli ihan hei-hulinaa: parkkipaikoille oli kilometrien mittaiset jonot ja kauppakeskus oli mustanaan ihmisiä. Karvas totuus paljastui tammikuussa. Loppiaisen jälkeen se oli nähty ja koettu asiakkaiden puolesta, hän sanoo.

Aivan hanurista. Kyllä meitä on sen kauppapaikan suhteen viilattu linssiin aika rankasti.

Lasse Schroderus

Asiakasvirtojen hiljenemisen jälkeen Purovesi joutui toteamaan faktat: Matkuksen jäätelökahvila teki niin paljon tappiota, että koko yritys tulisi kaatumaan. Edes jäätelökahvilasta luopuminen ei ratkaisisi ongelmaa, koska yrityksen olisi maksettava yli 4 000 euron kuukausivuokraa viiden vuoden määräaikaisen vuokrasopimuksen loppuun.

- Olisimme saaneet yrityksen toimimaan, jos vuokrasopimuksesta olisi päästy irti. Ja uusia rahoittajia olisi löytynyt, jos yritys olisi ollut terveempi, Purovesi uskoo.

Enimmillään kahdeksan ihmistä työllistänyt yritys haettiin konkurssiin helmikuun alkupuolella.

Hypetys voitti maltillisen harkinnan

Kuopion Huonekalukeskuksen toimitusjohtaja Lasse Schroderuksen mukaan hän innostui Leväselle rakennettavasta kauppakeskuksesta etupäässä sen houkuttelevan sijainnin vuoksi. Naapureiksi tuli suuri rautakauppa, halpakauppa ja hyvämaineinen konditoria. Lisäksi yläkertaan piti tulla ympärivuorokautinen kuntosali, mistä olisi ollut iloa myös myymälän omille työntekijöille.

- Mutta siitä (Hermanista) tulikin harjoittelukappale, ja persiilleen meni. Tämä on yrityslahtaamo, enkä ole ainut joka näin sanoo.

Delicon yrittäjä Minna Purovesi muistelee, miten "kaikki mediat hehkuttivat" Matkukseen rakennettavaa kauppakeskusta. Myös rakennuttaja käytti paljon rahaa ja vaivaa uusien tilojen markkinoimiseen. Lupaukset viiden miljoonan ihmisen vuotuisesta asiakasvirrasta tempaisivat myös pienen herkkuyrittäjän mukanaan.

- Kyllä siinä (päätöksessä laajentaa Matkukseen) oli ehdottomasti kyse kauppapaikkahypetyksestä.

Hän kuitenkin korostaa, että virhearvio ei ollut pelkästään hänen omansa: myös yritysneuvojat näyttivät laajenemishankkeelle peukaloa ylöspäin.

"Rakennetaanko meille liikaa?"

Kuopiolaisen Delicon mukaan sopimusehdot saneltiin kauppakeskuksen päästä. Kaikkien uusien vuokralaisten kerrottiin sitoutuvan samoihin aukioloaikoihin ja vuokrasopimuksen pituuteen.

Kuopion Huonekalukeskuksen toimitusjohtaja Lasse Schroderus sen sijaan tunnustaa, että hänellä olisi ollut mahdollisuus lyhyempäänkin sopimukseen.

Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Sirpa Alho-Törrösen mukaan vastaavia tarinoita on kantautunut muualtakin Suomesta, mikä saa kysymään, rakennetaanko maahan sittenkin liikaa kauppakeskusneliöitä.

Yrittäjäjohtajan mielestä pienyrittäjä voi yrittää ehkäistä ongelmia neuvottelemalla sopimuksen, jossa määritellään, millaiset korvaukset vuokralaiselle maksetaan, jos asiakasvirrat jäävät luvatusta.

- Se olisi reiluin peli – en tosin tiedä yhtään tällaista sopimusta Kuopion seudulta, Alho-Törrönen tunnustaa.

Hän sanoo, että pienet yritykset eivät useinkaan ole tasavertaisessa neuvotteluasemassa kauppakeskusten rakennuttajien kanssa.

- Isolla rakennuttajalla on resursseja, juristeja omasta takaa tekemässä näitä sopimuksia. Pienyrittäjä, joka on ehkä innostunut uudesta mahdollisuudesta ja tilat on vielä hyvin houkuttelevasti esitty... olen monesti miettinyt, että miten osaamme panna siinä tilanteessa jäitä hattuun ja kylmästi katsoa sopimuksia, Alho-Törrönen kertoo.

Rakennuttajakaan ei ole tyytyväinen

Kauppakeskus Matkuksen kiinteistöyhtiöstä ei kommentoida yksityisiä vuokrasopimuksia. Myöskään Hermanista ei haluttu ottaa kantaa yksittäisiin tapauksiin. Hermanin projektipäällikkö tunnustaa kuitenkin, että kiinteistön omistajakaan ei ole tyytyväinen kaksivuotiaan kauppapaikan nykytilaan.

- Mekin ollaan sitä mieltä, että tyhjää tilaa on liikaa. Mutta teemme isolla rintamalla työtä, että siitä saadaan toimiva kauppapaikka. Me tullaan kehittämään siitä hyvä paketti, projektipäällikkö Petri Kaikkonen Lemminkäisestä sanoo.

Olen monesti miettinyt, miten osaamme panna siinä tilanteessa jäitä hattuun ja kylmästi katsoa sopimuksia.

Sirpa Alho-Törrönen

Hän vihjaa, että Hermanissa tehdään tulevaisuudessa myös tilamuutoksia. Sitä ei kuitenkaan paljasteta, onko kauppapaikka saamassa muun muassa Kuopion Huonekalukeskuksen sinne vaatiman läpikulkumahdollisuuden. Yrityksen toimitusjohtajan odotukset eivät ole korkealla.

- Heille toiveiden esittäminen on kuin tuuleen huutaisi, Lasse Schroderus päättää.

Lisäys 15:06: Juttuun päivitettiin tieto siitä, että Kauppapaikka Hermanista ei kommentoitu Kuopion Huonekalukeskuksesta esitettyä kritiikkiä.