1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ranskan ulkoministeri: Ukrainan sopu ei lopullinen

Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius kertoo, ettei Ukrainan kriisiin ole vielä löydetty lopullista sopua. Aiemmin Ukrainan presidentinkanslia tiedotti, että presidentin ja EU-ministerien neuvotteluissa olisi saatu aikaan alustava sopimus.

Vasemmalta: Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius, Puolan ulkoministeri Radoslaw Sikorsi ja Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier. Kuva: EPA/TIM BRAKEMEIER

Ranskan ulkoministerin Laurent Fabiuksen mukaan Ukrainan kriisiin ei ole vielä löydetty lopullista sopua. Fabius varoittaa sopimus-sanan käytöstä ja toteaa, että Ukrainan opposition mielipidettä pitää vielä kuulla.

– Oppositio haluaa ymmärrettävistä syistä neuvotella keskenään asiasta. Tässä tilanteessa, jossa lopullista sopimusta ei ole, tulee olla erittäin varovainen, totesi Fabius ranskalaisen radio-kanava Europe 1:n haastattelussa.

Fabius kertoi  Twitter-tilillään, että neuvottelijat ovat sopineet presidentti Viktor Janukovitšin ja opposition kanssa, etteivät he kommentoi sopimusta julkisuudessa ennen sen valmistumista.

Puolan ulkoministeri Radoslaw Sikorski puolestaan sanoo, että neuvottelut jatkuvat puolen päivän aikaan. Puolan pääministeri Donald Tusk taas varoittaa, ettei vielä kannata ennustaa kriisin loppumista, sopuun on päästy vasta sopimuksen luonnoksesta.

Ukrainan presidentinkanslian aamuisen tiedotteen mukaan EU:n ulkoministereiden ja presidentin välisissä neuvotteluissa olisi löytynyt alustava sopu. Opposition edustajat ja EU:n ulkoministerit eivät vahvistaneet presidentinkanslian tietoa.

Sopimus allekirjoitettaisiin tiedotteen mukaan puolelta päivin paikallista aikaa. Presidentinkanslia ei paljastanut sovun yksityiskohtia.

TV-kanava: Presidentinvaalit ja vuoden 2004 perustuslaki voimaan?

Ukrainalaisen yksityisen 1+1-tv-kanavan mukaan sopimuksessa olisi päätetty ennenaikaisten presidentinvaalien järjestämisestä, usean puolueen yhtenäishallituksesta ja perustuslain muutoksesta, kertoo uutistoimisto AFP.

Presidentinvaalit järjestettäisiin joulukuussa. Vuoden 2004 perustuslaki, jossa presidentillä on nykyistä suppeammat valtaoikeudet, otettaisiin takaisin käyttöön 48 tunnin sisällä. Lisäksi maahan muodostettaisiin koalitiohallitus kymmenen päivän sisään. Mikäli tv-kanavan tiedot pitävät paikkansa, presidentti Viktor Janukovitš olisi taipunut moniin opposition keskeisiin vaatimuksiin.

Itar-Tass kertoo, että Ukrainan parlamentti on kokoontunut täysistuntoon, jossa äänestettäisiin perustuslain palauttamisesta vuoden 2004 versioon. Paikalla on 360 Janukovitšin alueitten puolueen kansanedustajaa ja oppositiopuolueiden edustajat sekä itsenäisiä kansanedustajia.

Reutersin mukaan aseistatunut poliisi oli tullut parlamenttirakennuksen tiloihin, mutta parlamentin puhemies Volomidir Rybak oli käskenyt poliiseja poistumaan.

Saksan, Ranskan ja Puolan ulkoministerit ovat neuvotelleet EU:n puolesta sekä presidentti Janukovitšin että oppositiojohtajien kanssa koko yön väkivallan lopettavasta poliittisesta ratkaisusta.  Myös Venäjä on osallistunut neuvotteluihin. Reutersin diplomaattilähteet kuvailivat neuvotteluita erittäin vaikeiksi.

Tiistaina uudelleen puhjenneissa väkivaltaisuuksissa on Ukrainan viranomaisten mukaan kuollut 77 ihmistä, loukkaantuneita on 577. Uutistoimisto AP:n tietojen mukaan kuolleita olisi jo yli sata.