Pohjois-Pohjanmaan nuorista jo joka neljäs on työtön

Raahessa nuorten työttömien osuus työvoimasta on jo lähes 32 prosenttia. Maakunnan 16 kunnassa nuorista joka viides on työttömänä.

talous
Lista avoimista työpaikoista TE-toimiston seinällä.
Olli Koski / Yle

Nuorisotyöttömyys on noussut poikkeuksellisen korkealle Pohjois-Pohjanmaalla. Maakunnan 16 kunnassa, eli yli puolessa kunnista, alle 25-vuotiaiden työttömyysprosentti on kivunnut yli 20 prosentin.

Pohjois-Pohjanmaalla korkein nuorten työttömyysprosentti on Raahessa, lähes 32.

Asenteisiin pitää saada muutos

Pudasjärvellä, missä nuorten osuus työttömistä on yli 27 prosenttia, halutaan lähestyä nuoria työttömiä uusin asentein, kertoo Pudasjärven uutta työllisyyssuunnitelmaa valmisteleva

Valitettavan paljon me tarjoamme nuorille perinteisiä palveluja, jotka meidän virkamiesten mielestä ovat hyviä palveluja.

Anita Autio

erityisasiantuntija Anita Autio. Aution mukaan kuntiin pitää saada lisää tekijöitä, jotka osaavat hakea nuorille oikeita töitä ja työelämään ohjaavia tehtäviä.

– Nuori haluaa kokea jotakin, tehdä itsensä näköisiä asioita ja tulla joksikin siinä tekemisessään. Valitettavan paljon me tarjoamme nuorille perinteisiä palveluja, jotka meidän virkamiesten mielestä ovat hyviä palveluja. Tämä ei välttämättä toimi.

– Meidän pitää heittää pois nuorten puolesta ajatteleminen. Meidän pitää kuunnella nuoria enemmän. ja järjestää enemmän nuorille tähän päivään sopivia työkokeilumahdollisuuksia, kuntouttavan työkokeilun mahdollisuuksia. Ovatko ne sitten pelien ohjelmointia, mediaosaamista tai extreme-lajeihin tutustumista, jotakin sellaista joka imaisee nuoren mukaan, Autio painottaa.

Nuorisotakuu epäonnistunut

Pohjois-Pohjanmaalla nuorten työttömyysaste on reilut 23 prosenttia, kun koko maassa vastaava luku on hieman alle 17 prosenttia.

Anita Aution mukaan nuorisotakuu on epäonnistunut sikäli, että kunnista ei ole löytynyt tekijöitä, jotka hakisivat oikeita työllistymis- ja kuntoutumiskohteita nuorille.

– Nuorten ohjausta kunnissa pitää ehdottomasti tehostaa, Autio vaatii.