1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Poliisi ja mielenosoittajat tulitaistelussa Kiovassa

Poliisin mukaan mielenosoittajat olisivat avanneet tulen poliiseja kohti Ukrainan parlamenttirakennuksen ja Maidanin välillä. Poliisi ampui takaisin. Mielenosoittajat olivat matkalla parlamenttitalon suuntaan, jossa maan parlamentti on kokoontunut täysistuntoon.

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / BULENT KILIC

Mielenosoittajien ja poliisin välille on syntynyt jälleen tulitaistelu protestien pääpaikan Itsenäisyyden aukion lähellä Kiovassa. Poliisin mukaan mielenosoittajat olisivat avanneet tulen poliiseja kohti maan parlamenttirakennuksen ja Maidanin välillä. Välikohtaus tapahtui kello kymmenen jälkeen paikallista aikaa.

Poliisin tiedotteessa sanotaan, että mielenosoittajat yrittivät rynnäköidä parlamentin suuntaan ja ampuivat poliiseja. Tiedotteen mukaan poliisi vastasi tuleen, kun se yritti estää mielenosoittajien etenemisen. Poliisi ei kerro kuoliko tai haavoittuiko kukaan välikohtauksessa.

Poliisi kertoo lähettäneensä paikalle lisäjoukkoja, joiden avulla poliisin onnistui vetäytyä paikalta, kun ampuminen alkoi.

Myös uutistoimisto AP:n mukaan Maidanin lähellä on ammuttu laukauksia, mutta ei ole varmasti tiedossa kuka on ampunut ketä.

Itar-Tass kertoo, että Ukrainan parlamentti on kokoontunut täysistuntoon, jossa äänestettäisiin perustuslain palauttamisesta vuoden 2004 versioon. Paikalla on 360 presidientti Viktor Janukovitšin Alueitten puolueen kansanedustajaa ja oppositiopuolueiden edustajat sekä itsenäisiä kansanedustajia.

Reutersin mukaan aseistautunut poliisi oli tullut parlamenttirakennuksen tiloihin, mutta parlamentin puhemies Volodimir Rybak oli käskenyt poliiseja poistumaan.

Katujen lisäksi tunnelma on kireä myös parlamentin sisällä. Kun puhemies julisti istunnossa tauon alkoi kansanedustajien kesken käsirysy. Tauko viivästyttää presidentin valtaoikeuksien kaventamisesta käytävää keskustelua ja äänestämistä.

Useat kansanedustajat vaihtoivat nyrkin iskuja keskenään minuuttien ajan. Puhemies Rybak, joka on presidentti Janukovitšin liittolainen, poistui salista ja kansanedustajat jatkoivat väittelyä asiasta.