1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Leikkaus vaihtoi -16:n linssit lukulaseihin – sumun sijasta Kaitsu näkee nyt kuutamon

Kokkolalainen Kaj Ahstrand opettelee siihen, ettei iltaisin tarvitse ottaa silmästä piilolinssejä – joita tuli pidettyä 30 vuotta luvatun kolmen sijasta. Ja siihen, että yöllä herätessään näkee sumun sijasta kuutamon. Mykiöidenvaihtoleikkaus helpotti arkea, vaikka toikin normaalin näkökyvyn mukana normaalin ikänäönkin.

Kaj Ahstrand Kuva: Raila Paavola / Yle

Viime syksynä Kaj Ahlstrand näki pelkkää sumua ilman silmälaseja.

– Piti mennä 20 sentin päähän ennen kuin tuntee ihmisen. Oli aika sokko olo.

Vahvuudet olivat tuolloin -16. Lasit Kajlla on ollut 6-vuotiaasta, ja piilolinssejä tuli käytettyä 30 vuotta. Ilman niitä hän oli käytännössä toimintakyvytön.

Kuusivuotiaalle pojalle sanottiin aikanaan, että näkö heikkenee kaksikymppiseksi. Se heikkeni vielä 45 vuoden iässäkin, vaikka vauhti 30:n vuoden jälkeen hidastuikin. Piilolinssejä sanottiin voitavan käyttää 3 vuotta, Kaitsu käytti 30 vuotta.

Muovilinssit olisivat olleet jo varsin paksut, ja lasilinssit mies tilasi Japanista. Hinta oli 400 euroa kappaleelta. Kerran rillit tipahtivat lattialle tuolin korkeudelta. Lopputulos oli selvä.

– Piilolinssejä toki pystyi pitämään, mutta niissä on rajat. Silmälääkärit suosittelevat, että niitä pidetään enintään kahdeksan tuntia päivässä ja lepopäiviä pitäisi olla pari viikossa.

Vähintään kerran päivässä joku kohtelias kysyi, että oletko väsynyt, oletko ollut ryyppäämässä

Kaj Ahstrand

Silmälasit taas pienensivät silmät nuppineulan päiksi, ja se kuului asiakaspalvelussa:

– Vähintään kerran päivässä joku kohtelias kysyi, että oletko väsynyt, oletko ollut ryyppäämässä, manailee Kaj muistellessaan.

Mykiönvaihtoleikkaus toi normaalit ongelmat

Piilolinssejä mies pystyi käyttämään luvattua enemmän. Mutta sitten -16-lukeman piilolinssivalmistaja lopetti tuon voimakkuuden teon, ja kolme kuukautta uusien sopivien etsintää riitti. Kaitsu alkoi miettiä muita vaihtoehtoja.

Laserleikkaus ei tullut kysymykseen, vaan Ahlstrandille suositeltiin mykiöidenvaihtoleikkausta.

– Linssi eli mykiö taittaa kuvan silmän perukalle. Likinäköisellä silmä on kasvanut niin, että linssi on väärän kokoinen. Silmään tehdään kaksi viiltoa ja ultraääiveitsellä halkaistaan mykiö, joka imetään alipaineella pois. Toisesta laitetaan tilalle keinomykiö, kertaa Ahlstrand saamaansa selontekoa leikkauksesta.

Operaatio itsessään oli kivuton ja tehtiin paikallispuudutuksessa. Kun lääkäri otti seuraavana aamuna lapun pois silmältä, tunne oli outo:

Nyt sitten lukulaseja saa etsiä joka paikasta. Lukea ei näe yhtään, mutta kauas näkee kuin lentäjä

Kaj Ahstrand

– Kaikki näkyi ihan kirkkaana. Vieläkään ei ole tottunut. Automaattisesti illalla lähtee ottamaan piilareita silmästä – nyt pääsee nukkumaan nopeammin. Ja yöllä kun herää, näkee, että siellä on kuutamo.

Silmät operoitiin yksi kerrallaan, jotta mahdollinen tulehdus ei iskisi molempiin kerralla. Ongelmia ei kuitenkaan tullut, vaan jotain muuta: normaalin näön mukana tuli normaali ikänäkö:

– Nyt sitten lukulaseja saa etsiä joka paikasta. Lukea ei näe yhtään, mutta kauas näkee kuin lentäjä.

Yhteiskunnan tuki ei haittaisi

Ahlstrand laskee, että vuosikymmenten varrella silmälaseihin ja piilolinsseihin on mennyt euro poikineen. Valtion vastaantulon vähyys harmittaa.

– Monessa asiassa tuetaan työ- ja toimintakyvyn pysymistä. Jos minulla ei olisi ollut piilareita tai silmälaseja, niin olisi näkynyt pelkkää sumua ja vähän värejä. Ei voisi mitään tehdä.

Leikkaus maksoi nelisen tuhatta euroa. Kelalta hän sai ystävällisen vastauksen, jossa todettiin, ettei leikkauksesta saa korvauksia. Silmälääkärin diagnoosilla hän toivoo saavansa 150 euron lääkärikorvauksen.

– Ymmärrän, ettei valtio tule mukaan jos haluaa laserleikkauksen ulkonäöllisistä syistä ja voimakkuudet ovat 1-2. Mutta ei kai olisi päivää pidempi homma määritellä jokin luku, jolloin ihminen on toimintakyvytön ilman apuvälineitä.