1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Janukovitš: Ukrainaan ennenaikaiset presidentinvaalit, valtaoikeuksia supistetaan

Ukrainan presidentti Viktor Janukovitš kertoi myös, että maahan muodostetaan yhtenäishallitus ja vuoden 2004 perustuslaki palautetaan takaisin. Ukrainan oppositiojohtajan Oleh Tyahnibokin mukaan mielenosoittajia edustava neuvosto allekirjoittaa sopimusluonnoksen sillä ehdolla, että nykyinen sisäministeri ja pääsyyttäjä eroavat.

Kuva: Andriy Mosienko / EPA

Ukrainan presidentti Viktor Janukovitš ilmoitti perjantaina, että maassa järjestetään ennenaikaiset presidentinvaalit ja vuoden 2004 perustuslaki otetaan takaisin käyttöön. Presidentillä on nykyistä suppeammat valtaoikeudet aiemmassa perustuslaissa.

Janukovitš kertoi myös, että maahan muodostetaan yhtenäishallitus. Presidentti ei kertonut milloin presidentinvaalit järjestetään tai perustuslain palauttamisen aikataulua.

Näyttää siltä, että presidentti Viktor Janukovitš olisi taipunut moniin opposition vaatimuksiin. Janukovitš ei kuitenkaan kertonut eroavansa, mikä on ollut opposition keskeinen vaatimus tilanteen rauhoittamiseksi.

Ukrainan presidentinkanslia tiedotti jo aamulla, että EU:n ulkoministereiden ja presidentin välisissä neuvotteluissa olisi löytynyt alustava sopu, ja verenvuodatuksen lopettava sopimus allekirjoitettaisiin perjantaina. Opposition edustajat ja EU-ministerit eivät ole vahvistaneet lopullista sopua. Kanslian kertoma määräaika umpeutui puolelta päivin Suomen aikaa ilman virallista ilmoitusta sopimuksen allekirjoituksesta.

Pian Janukovitšin ilmoituksen jälkeen neuvotteluihin osallistunut Puolan ulkoministeri Radoslaw Sikorski totesi Twitter-viestissään, että Ukrainan tilanne on hyvin "herkkä". Sikorski muistutti kaikkia osapuolia kompromissin tarkoittavan, että he saavat vähemmän kuin 100 prosenttia.

Uutistoimistot: Oppositiojohtajat valmiita allekirjoittamaan sopimuksen

Uutistoimisto Reutersin mukaan oppositiojohtajat ovat parhaillaan presidentin päämajassa ja valmiita allerkirjoittamaan sopimuksen. Aiemmmin iltapäivällä mielenosoittajia edustava neuvosto ilmoitti kannattavansa Ukrainan presidentin sovintoehdotuksen hyväksymistä.

Puolan ulkoministerin Radoslaw Sikorskin mukaan sopimus on hyvä kompromissi Ukrainalle ja se antaa rauhalle mahdollisuuden. Hänen mukansa se avaa tien uudistuksille.

Ukrainan oppositiojohtaja Oleg Tjanibok sanoi mielenosoittajia edustavan neuvoston hyväksyvän sopimusluonnoksen sillä ehdolla, että nykyinen sisäministeri ja pääsyyttäjä eroavat. Uutistoimisto Reutersin mukaan neuvosto äänesti sopimuksen hyväksymisestä keskusteltuaan EU-ministereiden kanssa.

Aiemmin päivällä Puolan ulkoministeri kertoi hänen ja Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeierin neuvottelevan Itsenäisyyden aukiolla olevien aktivistien kanssa sopimusluonnoksesta. Myös oppositiojohtaja Vitali Klitško sanoi saksalaislehti Bildille, että sovusta on neuvoteltava vielä mielenosoittajien kanssa. Klitškon mukaan oppositio on valmis allekirjoittamaan sopimuksen. Klitško totesi Bildille, että hän on valmis tekemään kaiken rauhanomaisen ratkaisun puolesta ja tulee henkilökohtaisesti vetoamaan aktivisteihin.

Ukrainan terveysministeriön mukaan tiistaina uudelleen puhjenneissa väkivaltaisuuksissa on tähän mennessä kuollut 77 ja loukkaantunut 577 ihmistä. Opposition tietojen mukaan kuolleita olisi pelkästään torstaina 70. Uutistoimisto AP puolestaan kertoo, että kuolleita on jo yli sata.