Karkkiväri paljastaa kaukolämpöverkoston vuotokohdat

Kuhmon kaukolämpöverkoston veteen on lisätty myrkytöntä väriainetta. Vihreän karamellivärin avulla verkostosta voidaan havaita vuodot nopeasti ja helposti.

Kotimaa
Kaukolämpökaivon kansi.
Yle

Kuhmon kaukolämpöverkoston veteen lisätty karamelliväri värjää kaukolämpöveden vihreäksi. Värjätyn veden avulla verkoston kunnossapito helpottuu ja vuodot voidaan havaita jo aikaisessa vaiheessa. Värillinen kaukolämpövesi auttaa myös kaukolämpöasiakkaita huomaamaan siirrinviat helposti ja nopeasti.

– Väri on tärkeä tekijä, se paljastaa vuodot. Muuten kaukolämpöverkoston vettä ei käyttövedestä juuri erota, kertoo kunnallistekninen rakennusmestari Tommi Piirainen Kuhmosta.

Kuhmon kaukolämpöverkostoon lisätään karkkiväriä säännöllisin väliajoin. Väri kiertää verkostossa useamman kuukauden ajan.

– Väriä laitetaan kaukolämpöverkoston veteen kerran vuodessa. Helmikuun aikana ilmoituksia mahdollisista vuodoista on tullut parista kiinteistöstä, Piirainen sanoo.

Vettä lasketaan hanasta kannuun.
Tommi Parkkinen/Yle

Kaukolämpöveden väriaine on vaaratonta, mutta veden värjäytyminen on merkki siitä, että järjestelmässä on vuoto ja kaukolämpövettä on päässyt lämpimän käyttöveden joukkoon.

Siirtimen vuototilanteessa lämpimän käyttöveden käyttöä talousvetenä tulee välttää, peseytymiseen sitä voidaan kuitenkin käyttää.