1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vapo jäädyttää Kemin biodieselhankkeen

Biodieseliä koskeva lakivalmistelu on pitkittynyt EU:ssa, mikä on karkottanut ostajia ja heikentänyt hankkeen kannattavuutta.

Kotimaan uutiset
Biodiesellaiitos.
Forest BtL

Vapo Oy:n hallitus päätti perjantaina jäädyttää Kemin Ajokseen kaavaillun biodieseltehtaan hankesuunnittelun.

Vapo Oy:n toimitusjohtajan Tomi Yli-Kyynyn mukaan EU:ssa valmisteluvaiheessa oleva uusiutuvien polttoaineiden pitkittynyt ja epävarma lainsäädäntö on karkottanut ostajat sekä sijoittajat ja hankkeelta on kadonnut liiketoiminnallinen pohja.

– Liikennepolttoaineelle ei ole omaa vaatimustasoa eli se tarkoittaa, että sijoittajia tähän hankkeeseen ei saada, koska tuotteelle ei ole olemassa hintaa. Tästä syystä täytyy jotain muuttua tuolla EU:n päässä ennen kuin Kemin hanke saa uutta tuulta.

700 miljoonan euron hankeessa yhtiön tavoitteena oli perustaa Kemin Ajokseen tehdas, joka olisi tuottanut noin 150 000 tonnia korkealaatuista toisen sukupolven biodieseliä ja sen sivutuotteita liikenteen tarpeisiin metsätähteistä ja rankapuusta.

Biodieseltehtaan työllisyysvaikutus olisi ollut suuri. Laitoksen ylläpitämisen arvioitiin työllistävän 100-200 ihmistä ja rakennusaikana jopa 800 henkilöä kolmen vuoden ajan.

Suunnitelmat odottavat tulevaa aikaa

– Me panemme patentit ja suunnitelmat niin sanotusti arkistoon odottamaan tulevaa aikaa mutta kun kysymys on poliittisesta päätöksenteosta EU:ssa, niin koskaan ei tiedä mitä tulevaisuudessa tapahtuu, Yli-Kyyny kertoo.

– Me ollaan laitettu jonkun verran pääomia hankkeen valmisteluun, puhutaan yli 10 miljoonan euron investoinneista. Tietysti ikävin asia on se, että laitosta ei Kemiin tule ja siellä satoja työpaikkoja jää saamatta, Yli-Kyyny jatkaa.

Vapon biodieselhanke on työllistänyt seitsemän vakituista henkilöä konsernin palveluksessa. Yhtiö käynnistää välittömästi selvityksen hankkeen keskeyttämisen henkilöstövaikutuksista.

Vapo Oy ja Metsäliitto alkoivat suunnitella biodieseltehtaan rakentamista Suomeen vuonna 2007. Metsäliitto vetäytyi hankkeesta kesällä 2012 ja sen jälkeen Vapo on valmistellut sitä yksin.

Lue seuraavaksi