Professori väittää: Mystisen käsikirjoituksen arvoitus ratkeamassa

Sadan vuoden ajan outo käsikirjoitus on kiehtonut tutkijoiden mieliä: kuka kirjasi erikoiset merkit pergamentille 600 vuotta sitten?

tiede
Dokumentaatiokuva kolmesta Voynichin käsikirjoituksen sivusta.
Dokumentaatiokuva kolmesta Voynichin käsikirjoituksen sivusta.Wikimedia Commons

Englantilainen professori väittää ratkaisseensa Voynichin käsikirjoituksena tunnetun oudon kirjan salaisuuden.

Voynichin käsikirjoitus koostuu vasikannahasta tehdyistä pergamenteista, joihin on piirretty kuvia eksoottisista kasveista, tähtikuvioista ja ihmishahmoista. Mystisintä käsikirjoituksessa on kuitenkin sen sisältämä teksti: kirjainmerkit ovat outoja eikä tähän mennessä kukaan ole keksinyt, millä kielellä teksti on kirjoitettu.

Nyt kuitenkin Bedfordshiren yliopiston soveltavan kielitieteen professori Stephen Bax kertoo selvittäneensä osan käsikirjoituksen tekstistä. Bax käytti tekstiä analysoidessaan hyväkseen keskiajan käsikirjoitusten tuntemustaan ja seemiläisten kielten taitoaan.

Käytännössä Baxin työ alkoi selvittämällä ensin osa käsikirjoitukseen piirrettyjen kasvien ja tähtikuvioiden nimistä mm. arabiaksi. Tämän jälkeen Bax alkoi tulkita käsikirjoituksen tekstiä kirjain kirjaimelta ja etsiä tekstin seasta tuttuja sanoja. Bax kertoo löytäneensä esimerkiksi sanan taurus (härkä) ilmeisesti Seulasia esittävän tähtikuvion vieressä. Seulaset sijaitsevan Härän tähdistössä.

Vaikka Bax onkin selvittänyt vasta osan tekstistä, monet tutkijat ja käsikirjoitukseen perehtyneet asiantuntijat pitävät Baxin työtä läpimurtona käsikirjoituksen ratkaisemisessa.

Voynichin käsikirjoitus putkahti julkisuuteen vuonna 1912, kun se päätyi puolalaisen kirjakauppiaan Wilfrid Voynichin käsiin. Voynich päätti julkaista erikoisen tekstin. Käsikirjoitukselle vuonna 2009 tehdyn radiohiiliajoituksen mukaan se on tehty vuosien 1404 ja 1438 välisenä aikana.

Käsikirjoituksen tekijöiksi on arveltu niin Leonardo da Vinciä, kataareja kuin asteekkejakin. Villeimpien teoreetikkojen mukaan käsikirjoitus olisi humanoidien aikaansaannosta. Onpa sitä pidetty silkkana huijauksenakin.

Baxin mukaan hänen analyysinsa osoittaa, että ainakaan kyse ei ole huijauksesta, vaan kyseessä on todennäköisesti jonkilainen luonnontieteellinen tutkielma, joka on kirjoitettu mahdollisesti jollakin Lähi-idässä tai Aasiassa käytetyllä kielellä.