1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tammela Mineralsille valtausoikeudet - yhtiö alkaa tutkia Tammelan maaperää

Malmiyhtiö Tammela Minerals aikoo käynnistää geokemialliset näytteenotot ja kallioperäkairaukset Tammelassa. Tammela Minerals sai vastikään Tukesilta valtausoikeudet Tammelaan pitkälle yli tuhannelle hehtaarille Tammelassa.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Nortec Mineralsin perustama Tammela Minerals sai viime viikolla Tukesilta valtausoikeudet yhteensä pitkälle yli tuhannelle hehtaarille Tammelassa. Malmiyhtiön pääsy Tammelan mineraaliesiintymille varmistuu kuukauden kuluttua, kun valitusaika Tukesin luvasta Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle päättyy.

Jo nyt malmiyhtiö Tammela Minerals kokoaa ja analysoi vanhaa, aikanaan Geologisen Tutkimuskeskuksen keräämää dataa Tammelan Torronsuon liepeiltä. Malmiyhtiön miehet ovat jo myös käyneet maastossa ottamassa näytteitä ja tekemässä havaintoja.

Jatkossa malminetsintä keskittyy timanttikairauksiin, jotka eivät kuitenkaan ulotu Torronsuon kansalllispuiston alueelle.

Malmiyhtiö pitää jo nyt, ennen tarkempia Tukesin luvan mukaisia tutkimuksia, Tammelan esiintymää taloudellisesti merkittävänä. Malmiyhtiö otaksuu Tammelassa olevan litiumia, tinaa ja tantaalia, mutta myös kohonneita kultapitoisuuksia. Se uumoilee Tammelan litiumesiintymän kuuluvan maan parhaisiin heti Kokkolan jälkeen.

Litiumia oletetaan olevan Tammelan kalliopaljastumissa, ja sitä voi olla runsaasti peltojen alla. Kallista alkuainetta tarvitaan yhteen tietokoneeseen tai kännykän akkuun muutama gramma.