Haavisto Finnairista: Torikaupalla näitä yrityksiä ei myydä

Haaviston alaisuudessa toimivan valtion omistajaohjausosaston päällikkö Eero Heliövaara sanoi perjantaina ilmestyneessä Suomen Kuvalehdessä, että valtiolle voisi riittää kolmannes Finnarista. Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Pekka Haavisto sanoi, ettei hänellä ole suunnitelmia tuoda Finnairia koskevia päätöksiä välittömästi eduskuntaan.

talous
Kehitysministeri Pekka Haavisto eduskunnassa 21. helmikuuta 2014.
Kehitysministeri Pekka Haavisto eduskunnassa 21. helmikuuta 2014.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei toistaiseksi kannata valtion omistusosuuden pienentämistä lentoyhtiö Finnairissa.

Haaviston alaisuudessa toimivan valtion omistajaohjausosaston päällikkö Eero Heliövaara sanoi perjantaina ilmestyneessä Suomen Kuvalehdessä, että valtiolle voisi riittää kolmannes Finnarista. Tällä hetkellä omistusosuus on 55,8 prosenttia.

– Viime kädessä näistä enemistöomistajuuksista linjaa eduskunta ja silloin kun omistajaohjauksella on joitakin suunnitelmia, lähestytään eduskuntaa - olen vastuullinen ministeri. Ihan torikaupalla näitä yrityksiä ei myydä, Haavisto kommentoi.

Eduskunta on säätänyt Finnairin valtionomistuksen alarajan 50,1 prosenttiin. Haavisto sanoi, ettei hänellä ole suunnitelmia tuoda Finnairia koskevia päätöksiä välittömästi eduskuntaan.

– Minulla on yleensä sellainen linja tämän (Finnairin) ja muiden valtionyhtiöiden suhteen – joilla on kuitenkin ihan kohtuulliset näkymät – että yhtiö pitää saada kuntoon, tulos pitää saada voitolliseksi, työntekijöiden kanssa pitää saada sopimukset aikaan ja sitten on sellainen hetki, jolloin voidaan rauhassa katsoa, missä mennään, Haavisto muotoili perjantaina.

Hän muistutti, että Finnair on tärkeä myös kotimaan liikenteen näkökulmasta.

– Uskon, että eduskunnassa aika paljon keskustellaan kotimaan liikenteen tarpeista.

– Finnair on meille tärkeä yhtiö myös sitä kautta, että koko Helsinki-Vantaan lentotoiminta, Aasian strategia ja Venäjän ylilennot ovat sellaisia, joiden neuvotteluun tarvitaan valtiota ja joita voi toteuttaa vain sellainen yhtiö, joka on suomalaisenemmistöinen yhtiö.