"Riittää kun korkokengillä pääsee samppanjabaarin ovelta taksiin"

Tampereen Vapriikin kenkämuseon nuorten suunnittelijoiden kenkänäyttely katsoo jalkinetta tuoreella ja rohkealla tavalla. Näyttelyn innoittajana toiminut Aki Choklat viittaa samppanjabaariin ja taksiin, kun puhutaan kengistä ja matkasta, joka niillä pitää kävellä.

kulttuuri
Kengät, joiden pohjassa on käytetty rautanauloja
Mari Siltanen / Yle

Kirkkaan keltaista, pinkkiä, sinistä, oranssia. Vapriikin kenkämuseon tuoreessa nuorten suunnittelijoiden kenkänäyttelyssä riittää väriloistoa, mutta myös materiaaleissa on yllätyksiä. Ja tietenkin muodoissa.

Gallerianäyttely_ Pinkoen huomiseen – kokeilevaa jalkinemuotoilua Wetterhoffilta_ on syntynyt Hämeen ammattikorkeakoulun jalkinemuotoilun opiskelijoiden ja Vapriikin yhteistyönä.

Vaikka osa näyttelyn kengistä näyttää melko rohkeilta, jokaisella parilla voi myös kävellä, tietää näyttelyn innoittajana toiminut suunnittelija Aki Choklat.

– Nämä eivät ole koruja, vaan tosiaankin käyttötuotteita.

Kengän tarkoitus

Tosin eräässä kenkäparissa kengän pohjan virkaa toimittavat ruostuneet rautanaulat. Kenkäpari on vaikuttava näky, mutta tämä kenkä ei ehkä arkijalkineeksi kävisi.

Monet upeat naisten kengät vaikuttavat nykyään siltä, että ne näyttävät jalassa äärimmäisen hyvältä, mutta käveleminen voi olla jo hankalampaa.

Onko kengän tarkoitus välttämättä olla se, että kävelee pitkiä matkoja.

Aki Choklat

– Kunhan pystyt pari askelta ottamaan samppanjabaarin ovelta taksiin, niin se on tarpeellinen etäisyys, joka pitää minun mielestäni kävellä, Choklat nauraa ja arvelee, että Nails-nimiset kengät olisivat juuri sellaiset.

– Onko kengän tarkoitus välttämättä olla se, että kävelee pitkiä matkoja? Onhan se kenkä myös lava sinulle esiintyjänä ja pilari henkilökohtaiselle taideteokselle. Kengissä on monta ulottuvuutta. Se ei ole ainoastaan se, joka vain pannaan jalkaan ja lähdetään käppäilemään johonkin lähikauppaan, Choklat sanoo.

Kestävä kehitys ja luonnonmateriaalit

– Tässä näyttelyssä ilman muuta katsotaan tulevaisuuteen, sanoo tutkija Mari Lind Vapriikista.

Täällä on mukana nuoria vastavalmistuneita tai vielä opiskelevia suunnittelijoita esillä ja heidän kokeellisia töitään.

Mari Lind

Se olikin Lindin mukaan se perusajatus, kun Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa ryhdyttiin näyttelyä suunnittelemaan.

– Täällä on mukana nuoria vastavalmistuneita tai vielä opiskelevia suunnittelijoita esillä ja heidän kokeellisia töitään.

Näyttelyn kenkien materiaaleissa näkyy muun muassa kestävä kehitys, kun vanhoja materiaaleja on käytetty uudelleen. Myös luonnonmateriaalit ovat vahvassa osassa.

Aki Choklatin mukaan tulevaisuuteen liittyvä kiinnostava asia on myös se, miten tuotteita värjätään ja voidaanko värjäykseen löytää saasteeton ja myrkytön vaihtoehto.

Pinkoen huomiseen – kokeilevaa jalkinemuotoilua -näyttely on esillä Vapriikin kenkämuseossa vuoden 2015 helmikuun loppupuolelle asti.