Anne Frankin päiväkirjoja turmeltiin Japanin kirjastoissa

Tihutyö juutalaisvainoista kertovia kirjoja vastaan on poikkeuksellinen teko Japanissa. Sen pelätään kertovan äärioikeistolaisesta suuntauksesta.

Anne Frankin päiväkirja. Kuva: AP Graphics Bank

Tokion julkisissa kirjastoissa on turmeltu lukuisia kappaleita natsi-Saksan vainoissa kuolleen juutalaistytön Anne Frankin päiväkirjaan perustuvaa teosta. Ilkivallan pelätään heijastelevat äärioikeistolaisen suuntauksen voimistumista Japanissa.

31 kirjastossa on revitty tukku sivuja 265:stä _Nuoren tytön päiväkirjan _kappaleesta tai Anne Frankin elämästä tai natsien juutalaisvainoista kertovasta teoksesta. Tokion lisäksi tuhoa on tehty kahdella muullakin paikkakunnalla pääkaupungin lähistöllä.

Hallituksen edustaja on kutsunut tekoja häpeällisiksi ja sanonut, ettei Japani siedä moista toimintaa.

Yhdysvaltalainen juutalaisten ihmisoikeusjärjestö Simon Wiesenthal -keskus sanoo verkkosivullaan olevansa järkyttynyt ja huolissaan Japanin tapahtumista.

Tuhoja on tehty niin laajalla alueella, että se viittaa organisoituun yritykseen mustata natsien vainoissa kuolleista puolestatoista miljoonasta lapsesta kuuluisinta, keskus sanoo. Se vaatii Japanin viranomaisia selvittämään iskun tekijät.

Epätavallisen laajamittaista

Anne Frank oli saksalainen juutalaistyttö, joka muutti perheineen Hollantiin natsien noustua valtaan Saksassa. Perhe piilotteli pitkään salahuoneissa Amsterdamissa, mutta jäi lopulta kiinni. Anne Frank kuoli keskitysleirissä 15-vuotiaana.

Japanilaisen toimittajan Yasumi Iwakamin mukaan Japanissakin esiintyy toisinaan väitteitä, joiden mukaan natsien juutalaisvainot eivät ole totta, vaan juutalaisten salaliitto. Näin laajamittaista toimintaa ei kuitenkaan ole esiintynyt koskaan ennen, Iwakami sanoo.

1930-luku ja toinen maailmansota eivät jättäneet myöskään Japanin ihmisoikeusmainetta puhtaaksi. Viime aikoina Kiina ja Etelä-Korea ovat kyseenalaistaneet jotkin Japanin hallituksen toimet lisääntyneenä haluttomuutena myöntää miehitysalueilla tehdyt julmuudet. Juutalaisia Japanissa on hyvin vähän.