1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikkelin kaupunginorkesterilla 15 400 kuuntelijaa viime vuonna - talous koheni

Kaupunginorkesteri tavoitti viime vuonna 3 900 kuulijaa enemmän kuin edellisvuonna. Myös orkesterin taloustilanne on kohentunut.

kulttuuri
Mikkelin kaupunginorkesteri
Adam Bellgrau / Yle

Mikkelin kaupunginorkesteri on kasvattanut niin yleisömääräänsä kuin tulojaan. Kaupunginorkesterin konserteissa ja keikoilla oli yleisöä viime vuonna lähes 15 400. Vuonna 2012 konserteissa oli yhteensä 11 500 konserttivierasta.

Yleisömäärän kasvun selittää orkesterin vierailu Etelä-Koreassa järjestetyillä musiikkifestivaaleilla. Kotimaan konserteissa kävijöiden määrä kuitenkin laski 500:lla edellisvuodesta.

– Kun vuonna 2012 järjestimme viihdekonsertteja, ne houkuttelivat paljon yleisöä. Viime vuonna niitä järjestettiin vain yksi. Edessä on pohdintaa siitä, mikä orkesterin perimmäinen tarkoitus on. Viihdekonsertit ovat suosittuja, mutta syövät myös paljon resursseja. Niihin tarvitaan äänentoistolaitteita ja ulkopuolisia avustajia, toteaa kaupunginorkesterin intendentti Nikke Isomöttönen.

Orkesteri aikoo keskittyä lähiaikoina pitkälti länsimaiseen taidemusiikkiin. Kaupunginorkesterin taannoinen Vivaldi-konsertti täytti Mikaelin salin. Samoin ilmaiset konsertit lähiseudulla ovat kiinnostaneet yleisöä.

– Mikkelin Suomenniemen konserttiin tuli 50 kuulijaa, mikä on aika hyvä prosentti asukaslukuun nähden. Jos koko kaupungin tasolla olisi sama prosenttimäärä, ei meillä olisi hätäpäivää, sanoo Isomöttönen.

Orkesterilla tuloja aiempaa enemmän

Myös orkesterin talous on korjaantunut viime vuosien aikana. Kun vielä vuonna 2011 tuottojen osuus kuluista oli vajaat 6 prosenttia, vuonna 2013 tuotoilla katettiin jo lähes 17 prosenttia kuluista.

– Olemme tehneet yhteistyötä niin Kuopion kuin Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa. Näihin yhteistyöhankkeisiin olemme saaneet myös avustusta, kertoo Isomöttönen.

Mikkelin kaupunki kattaa kaupunginorkesterin toimintakuluista yli puolet, valtio kolmanneksen. Orkesterin muut tulot saadaan lipunmyynnistä ja hankkeiden kautta erilaisina avustuksina.

Lue seuraavaksi