Hyppää sisältöön

Kotimaiset nykytaiteilijat tarjoavat tulkintoja miehen tunne-elämästä

Tampereen taidemuseossa perjantaina avattavan näyttelyn monitulkintaiset teokset eivät tarjoa helppoa vastausta kysymykseen miehen sielunmaisemasta. Näyttelyn rinnalla julkaistaan tunnettujen kirjoittajien artikkelikokoelma miesten tunne-elämästä.

Kuva: Marjut Suomi / Yle

Kotimaiset nykytaiteilijat ovat luoneet monipuolisen kuvan miehen tunne-elämästä Tampereen taidemuseossa avautuvaan näyttelyyn. Taiteilijat käsittelevät teoksissaan muun muassa hieman kliseistäkin kuvaa miehestä pinnalta kovana ja sisältä pehmeänä olentona.

– Kyllä mies on aika herkkä otus kuitenkin. Siinä on se panssarikuori ja sisällä on jotain helpommin läpäistävää tai pehmeämpää materiaa, sanoo näyttelyn toinen kuraattori, kuvataiteilija Tuomo Rosenlund.

Rosenlund on luonut omat työnsä yhdessä työparinsa puuseppä, muotoilija Pekko Oravan kanssa.

– Meillä toimii sen takia kivasti, että molemmilla on selkeät työtehtävät, mutta töiden suunnittelu on kimppatyötä. Heittelemme ideoita ilmaan ja saamme toinen toisiltamme pähkinöitä purtaviksi, Rosenlund sanoo.

Näyttelyn rinnalla artikkelikokoelma

Miehet – Onko tunteita? -näyttelyssä on töitä yhdeltätoista nykytaiteilijalta eri sukupolvista. Samalla julkaistaan kirja, jossa yksitoista kirjoittajaa ruotii miehen tunne-elämää. Kirjassa on artikkelit muun muassa Antti Nyléniltä, Johanna Korhoselta ja Rosa Meriläiseltä.

Näyttelyn taiteilijoiden joukossa on yksi nainen. Anne Koskinen on tuonut Tampereelle muun muassa teoksen, johon on polttohaudannut tyhjillään olleen navettansa vallanneita hiiriä.

Koskinen on valanut hiirenloukkuihin jääneet hiiret pronssista, mutta niissä on mukana muotin valmistuksessa syntyneet hiiren tuhkat.

– Nämä ovat oikeastaan näiden hiirien hautoja. Näitä on kolmetoista ja teoksen nimi on Viimeinen ateria. Numero kolmetoista ja tämä asettelu viittaa toiseen, hyvin tunnettuun teokseen Viimeinen ehtoollinen.

Koskista huvittaa hänen asemansa vähemmistön edustajana.

– Tässä yhteydessä tämä on ironista ja humoristista. Pidän tästä paljon, että saan olla täällä Anne ja pojat -tyyliin, Koskinen sanoo.

Näyttely on avoinna Tampereen taidemuseossa 20. huhtikuuta saakka.