1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Haussa amerikkalaista ja arabirahaa Sunny Car Centerille Hämeenlinnaan

Autokauppakeskus Sunny Car Center saadaan Hämeenlinnassa liikkeelle viimein tänä vuonna. Näin uskoo Sunny Car Centerin toimitusjohtaja Markku Ritaluoma. Hän neuvottelee edelleen amerikkalaisen ja arabisijoittajan kanssa investorien vakuuksista. Hämeenlinnan kaupunki ja Sunny Car Center järjestelevät puolestaan uudelleen suhteitaan osakekaupalla ensi viikolla.

Talous
Havainnekuva Sunny Car Centerin autokaupan keskuksesta Kirstulassa
Havainnekuva Sunny Car Centerin autokaupan keskuksesta KirstulassaSunny Car Center, Arkkitehtitoimisto Larkas & Laine

Sunny Car Centerin aurinko ei ole laskenut, vaikka hanke onkin purjehtinut vuosia maailman talouden tummien pilvien alla. Yhtiö neuvottelee kaiken aikaa amerikkalaisen ja arabisijoittajansa kanssa investoinnista.

Toimitusjohtaja Markku Ritaluoman mukaan ulkomaisten pääomasijoittajien vakuusvaatimukset ovat tiukkoja, silti usko hankkeeseen on kaikilla vahva.

– Kyllä tämän vuoden aikana rakentamisen täytyy käynnistyä, että ei mennä asiassa mahdottomuuksiin. Kyllä näiden neuvottelujen tulee saada lopputulos näille asioille kolmen, neljän kuukauden aikana, sanoo Markku Ritaluoma Yle Hämeelle.

Hämeenlinnan Kirstulan keskus Hämeenlinnan pohjoispuolella moottoritiellä olisi prototyyppi uuden sukupolven autokaupasta. Hämeenlinnan jälkeen samaa liikekonseptia toteutettaisiin niin Yhdysvalloissa kuin Saudi-Arabiassa. Sunny Car Centerin liikeidea on tuoda saman katon alle monenlaisia autokauppiaita sekä monia muita kaupallisia palveluita.

Autokauppakeskus tarjoaisi sinne tuleville yrityksille selvästi edullisempia vuokratiloja kuin yhtiöiden omat toimitilat olisivat. Autokauppakeskuksen tilojen edullisuus tulee hankkeen energiapihiydestä. Sunny Car Centerillä on suunnittelussa mukana monia suuria kansainvälisiä toimijoita, kuten Siemens.

Kaupunki vetäytyy yhtiöstä

Autokauppakeskus on suurhanke Hämeenlinnan seudulla. Investointina se on moottoritien katteen ja kauppakeskuksen luokkaa. Hämeenlinnan kaupunki on ollut kumppanina Sunny Car Centerille nelisen vuotta.

Nyt kaupunki ja yhtiö ovat sopineet, kuten alun perin oli tarkoituskin, kaupungin uloslähdöstä yhtiöstä. Hämeenlinna myy ensi viikolla osakkeensa Sunny Car Centeristä. Hämeenlinnan kaupunki omistaa 1 000 kappaletta yhtiön osakkeita, yhteensä 100 000 euron arvosta. Kauppa tehdään ensi viikolla ja raha osakekaupasta tulee kaupungin tileille, vakuuttaa Ritaluoma.

Sunny Car Centerin tontti sijaitsee Hämeenlinnassa Tiiriön kauppakeskuksen pohjoispuolella Kirstulassa. Keskuksen yhtenä ongelmana on ollut liittymä viereiselle Helsinki–Tampere-moottoritielle. Yhtiö on nyt tyytymässä siihen, että Sunny Car Centerille tulisi liittymä vain pohjoisen suuntaan. Liittymälle saataisiin tieviranomaisten lupa sijoittamalla autokauppakeskuksen kompleksiin huoltoasema.

Yhtiö ja Hämeenlinnan kaupunki ovat neuvotelleet myös tontin maakaupan toteutuksesta. Kaupan takaraja on ollut maaliskuun loppu. Ritaluoma ja Hämeenlinnan virkamiesjohto ovat neuvotelleet asiasta tiiviisti, ja Hämeenlinnalle voisi sopia myös se, että 8 miljoonan euron tonttikaupan ajoituksessa joustettaisiin, jotta varsinaisen suurhankkeen toteutuminen varmistuisi. Töitä moottoritien varressa Kirstulassa ei ole vielä tehty, komeaa sisääntulotornia lukuun ottamatta.