Ukrainassa allekirjoitettiin sopimus kriisin lopettamiseksi

Ukrainan johto ja opposition edustajat ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jonka on määrä päättää kymmeniä ihmisuhreja vaatinut kriisi. Sopimus sisältää muun muassa ennenaikaiset presidentivaalit ja paluun vuoden 2004 perustuslakiin.

Ulkomaat
Viktor Janukovitš allekirjoitti sopimuksen oppositiojhtajien kanssa Kiovassa 21. helmikuuta 2014.
Viktor Janukovitš allekirjoitti sopimuksen oppositiojhtajien kanssa Kiovassa 21. helmikuuta 2014.Tim Brakemeier / EPA

Ukrainan presidentti Viktor Janukovitš ja kolme oppositiojohtajaa ovat allekirjoittaneet sopimuksen Ukrainan kriisin päättämiseksi. Mukana allekirjoitustilaisuudessa presidentinpalatsissa oli myös kaksi EU-maiden ulkoministeriä.

Allekirjoitettu sopimus sisältää Presidentti Janukovitšin aiemmin perjantaina ilmoittamat asiat: maassa järjestetään ennenaikaiset presidentinvaalit ja vuoden 2004 perustuslaki otetaan takaisin käyttöön. Parlamentti äänesti perjantaina vuoden 2004 perustuslakiin palaamisen ja presidentin valtaoikeuksien rajoittamisen puolesta.

Sopimuksen mukaan maahan myös muodostetaan yhtenäishallitus.

Ennenaikaiset presidentinvaalit järjestetään tänä vuonna, viimeistään joulukuussa. Vuoden 2004 perustuslakiin palataan kahden vuorokauden kuluessa ja yhtenäishallitus nimetään kymmenen päivän kuluessa. Lisäksi sopimuksessa sanotaan, että molempien osapuolten tulee pidättäytyä väkivallasta.

Keskeinen kysymys on, miten Maidanin aukiolla kokoontuneet mielenosoittajat ottavat sopimuksen vastaan.

Ukrainan presidentinkanslia tiedotti jo aamulla, että EU:n ulkoministereiden ja presidentin välisissä neuvotteluissa olisi löytynyt alustava sopu ja verenvuodatuksen lopettava sopimus allekirjoitettaisiin perjantaina.

Sovinto syntyi kolmen EU-ulkoministerin välityksellä.

Ukrainan terveysministeriön mukaan tiistaina uudelleen puhjenneissa väkivaltaisuuksissa on tähän mennessä kuollut 77 ja loukkaantunut 577 ihmistä. Opposition tietojen mukaan kuolleita olisi pelkästään torstaina 70. Uutistoimisto AP puolestaan kertoo, että kuolleita on jo yli sata.

Lähteet: AFP, AP, Reuters