1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yle Uutisten uusi bloggaaja kirjoittaa teknologiasta – "Suomessa ei itketä Nokiaa vaan tehdään rohkeasti uutta"

Vapaa toimittaja ja mediatutkija Pekka Pekkala pohtii, miten teknologia vaikuttaa arkeemme.

Kotimaan uutiset

Miten teknologia vaikuttaa elämäämme? Ja ilman, että edes huomaamme sitä? Tätä pohtii vapaa toimittaja ja mediatutkija Pekka Pekkala, joka aloittaa Yle Uutisten blogikirjoittajana.

Aiemmin Helsingin Sanomissa työskennellyt Pekkala heittäytyi muutama vuosi sitten vapaaksi toimittajaksi Yhdysvalloissa vietetyn opiskeluvuoden jälkeen.

Toimittajana työskentelyn lisäksi hän on vieraileva tutkija opinahjossaan USC:ssä (University of Southern California). Viimeksi kuluneet viisi vuotta Pekkala on asunut suurimman osan vuodesta Kaliforniassa – mutta tietenkin kesät Suomessa.

"Median ja teknologian suhdetta surullista seurata"

Suomeen tullessaan häntä ihmetyttää usein täällä vallalla oleva käsitys, että meillä olisi jotenkin erilainen asema muuhun maailmaan nähden. Esimerkiksi median tutkija nostaa median digitalisoitumisen.

– Arvonlisävero on keskustelussa, vaikka levikit laskevat kaikkialla muuallakin. Etsitään vikaa kaikkialta muualta kuin tuotteesta, suorapuheisena ja kriittisenä kirjoittajana pidetty Pekkala ihmettelee.

Toisaalta teknologiaan, sen kehitykseen ja uusiin tuotteisiin Suomessa suhtaudutaan hänen mukaansa ennakkoluulottomasti.

– Täysin päinvastaista kuin mediassa: ei itketä sitä, että maailmaa muuttuu ja Nokiakin meni, vaan tehdään rohkeasti uutta, hän kiittelee.

– On tavallaan surullista seurata näitä kahta, kun ne menevät niin epäsynkassa sekä asenteiden että innovaatioiden suhteen.

Tekniikka ei kehity itsekseen

Yle Uutisten blogissa Pekka Pekkala aikoo kirjoittaa teknologian kehityksestä ja sen vaikutuksesta arkeen.

– Siitä, miten ihmiset ottavat asioita itsestäänselvyyksinä. Joku se ohjelmoi ne tietokoneetkin ja tekee laitteet, ei tekniikka itsekseen 'kehity'. Ainakaan vielä, hän sanoo.

Pekkalan blogikirjoituksia julkaistaan Yle Uutisten sivuilla joka toinen viikko keskiviikkoisin.

Lähiaikoina on luvassa muitakin uusia blogikirjoittajia muun muassa Jari Tervon, Ruben Stillerin, Sanna Ukkolan ja Pekka Ervastin rinnalle.

Lue seuraavaksi