1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asemille ilmestyi jo toisen yrittäjän bitcoin-automaatteja

Suomen ensimmäinen automaatti, johon käyvät riihikuivat setelit, avattiin Helsingissä metrotunnelissa olevaan levykauppaan joulukuussa. Seteliautomaatti on saanut tuoreeltaan kilpailijan, joka toimii kolikoilla ja korteilla.

Kotimaan uutiset
Bitcoin-automaatti
Mikko Haapanen / Yle

Uudet bitcoin-automaatit herättävät huomiota perinteisten pankkiautomaattien vieressä Helsingin rautatieasemalla.

Itse automaatit, "internetkioskit", ovat olleet paikallaan jo pitkään, mutta niihin on lisätty noin viikko sitten bitcoin-ominaisuudet.

Kyseessä on eri puolilla Suomea vuodesta 2001 internetkioskeja ylläpitävän Deltacom Finland Oy:n kokeilu.

- Aiomme myydä bitcoineja neljässä automaatissa noin kuukauden päivät. Sitten katsotaan, kannattaako laajentaa muihin kioskeihin, kertoo toimitusjohtaja Mika Reinikainen.

Internetkioskeissa on voinut esimerkiksi selata nettiä ja soittaa puheluita. Uutta pitää kokeilla, sillä älypuhelimet ovat ajaneet yrityksen ahdinkoon.

- Se on hieman sillä lailla auringonlaskun ala, että liikevaihto pienenee, koska älypuhelimet ovat tulleet lähestulkoon jokaisen ihmisen taskuun, Reinikainen sanoo.

Yrityksen bitcoin-automaatteja on rautatieaseman koekäytössä lisäksi Pasilan asemalla ja Länsisatamassa.

Arvaamaton "valuutta"

Bitcoin, kuten muutkin virtuaalirahat, on sääntelemätön, mutta laillinen vaihdon väline.

Bitcoin kiinnostaa myös sijoituskohteena. Sen arvo on "valuutan" viisi vuotisen historian aikana noussut, mutta myös heitellyt rajusti.

Suomen Pankki on katsonut tarpeelliseksi varoitella riskeistä, sillä virtuaalivaluutan ostaminen jokaisen omalla vastuulla.

- Kysymyksessä on vaihdannan väline, joka ei kuulu normaalin talletussuojan tai ylipäänsä valvonnan piiriin, Suomen Pankin toimistopäällikkö Päivi Heikkinen muistutti Yle Radio 1:n Mikä maksaa? -ohjelmassa perjantaina.

Kuningaskuluttajan sivuilla on laaja tietopaketti bitcoinista.

Lue seuraavaksi