Ranskan ulkoministeri: Sopimuksesta neuvoteltiin "kauheassa ilmapiirissä"

Hallituksen ja opposition välistä sopimusta EU:n edustajana välittämässä ollut Puolan ulkoministeri Radoslaw Sikorski kuvasi sopua hyväksi kompromissiksi.

Ukraina
Catherine Ashton
Catherine Ashton.Stephanie Lecocq / EPA

EU:n ulkopoliittisen edustajan Catherine Ashtonin mukaan on ensisijaisen tärkeää, että Ukrainan johdon ja opposition edustajien perjantaina saavuttamaa sopimusta noudatetaan.

- Sopimuksen toteuttaminen on ensisijaisen tärkeää ja erittäin haastavaa, Ashton sanoi toimittajille Lontoossa.

Ukrainan presidentti Viktor Janukovitš ja kolme opposition edustajaa allekirjoittivat perjantaina sopimuksen, jonka tavoitteena on päättää kymmeniä ihmisuhreja vaatinut kriisi.

Ranskan ulkoministerin Laurent Fabius kertoi, että sopimuksesta neuvoteltiin "kauheassa ilmapiirissä", ensin kymmenen tuntia Janukovitšin kanssa ja sen jälkeen toiset kymmenen tuntia oppositiojohtajien kanssa.

Hän arvioi, että Janukovitš on "tottunut käyttämään valtaa, ei jakamaan sitä". Oppositio puolestaan halusi "koko ajan lisää".

Hollande: Ääni on annettava Ukrainan kansalle

Ranskan presidentti François Hollande sanoi sovun tultua julki, että Ukrainan hallituksen täytyy nyt antaa kansan puhua.

- Väkivallan, josta hallitus on vastuussa, on loputtava ja ääni on annettava Ukrainan kansalle.

Hallituksen ja opposition välistä sopimusta EU:n edustajana välittämässä ollut Puolan ulkoministeri Radoslaw Sikorski kuvasi sopua hyväksi kompromissiksi.

- (Sopimus) antaa mahdollisuuden rauhaan. Se avaa tietä uudistuksille ja Euroopalle, Sikorski sanoi Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Ashtonin mukaan päätös Ukrainalle asetettujen pakotteiden jatkosta tehdään EU-maiden ulkoministerien näkemysten pohjalta. EU päätti torstaina täsmäpakotteista, jotka kohdistuvat ihmisoikeusrikkomuksiin ja väkivaltaan syyllistyneisiin henkilöihin.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama aikoo keskustella Kiovan sopimuksesta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa vielä tänään perjantaina.

Lähteet: Reuters, AFP