Mielenosoittajat buuasivat sopimusta esitelleille opposition edustajille Kiovassa

Tapahtumien keskipisteeseen Kiovan Maidanille kokoontui perjantai-iltana tuhansia ihmisiä. Monille ennenaikaiset vaalit eivät riitä, vaan he haluavat presidentti Viktor Janukovitšin lähtevän välittömästi eivätkä aio poistua aukiolta.

Ulkomaat
Ihmiset sytyttivät kynttilöitä menehtyneiden muistoksi Kiovan keskustassa 21. helmikuuta 2014.
Ihmiset sytyttivät kynttilöitä menehtyneiden muistoksi Kiovan keskustassa 21. helmikuuta 2014.Anatolii Stepanov / AFP / Lehtikuva

Mielenosoittajat ovat pysytelleet Ukrainan Kiovassa keskusaukiolla. Aukiolle kerääntyi perjantai-iltana tuhansia ihmisiä.

Vielä ei ole selvää, riittääkö heille presidentti Viktor Janukovitšin ja opposition saavuttama sopimus. Mielipiteiden kerrotaan olevan ristiriitaisia, ja monet aktivistit ovat epäileviä.

Mielenosoittajat ovat buuanneet aukiolla sopimuksen tuloksia esitelleille oppositiohahmoille. Sopimus sisältää muun muassa ennenaikaiset presidentivaalit ja paluun vuoden 2004 perustuslakiin.

Mielenosoittajille on ollut erityisen tärkeää, että presidentti eroaisi. Monille ennenaikaiset vaalit eivät riitä vaan he haluavat Janukovitšin lähtevän välittömästi. He ovat vannoneet pysyvänsä aukiolla, kunnes presidentti eroaa. Eräs mielenosoittaja uhkasi tarttua aseisiin, mikäli oppositio ei vaadi, että presidentti eroaa lauantaiaamuun mennessä.

Jotkut ovat myös alkaneet koota uudelleen leiriä, joka on kärsinyt tuhoja levottomuuksissa.

Pian sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen aukiolla kuljetettiin mielenosoituksessa kuolleen arkkua ja ihmiset huusivat "sankarit eivät kuole!". Kun ihmiset kulkivat kohti aukiota, he ottivat lakin pois päästään ja pudottivat rahaa keräyslippaaseen.

Myös juhlintaa on näkynyt, esimerkiksi ilotulitteiden ampumista.

Jotkut kertoivat toivovansa, että Kiovan keskustassa palattaisiin edes jotenkuten normaaliin elämään.

– Olemme saavuttaneet vuorenhuipun eivätkä asiat voi mennä enää huonommiksi. Emme ole terroristeja, olemme normaaleja ihmisiä, kertoo aukiolla ollut nainen.

Lähteet: AP, Reuters, AFP