Nuori Renzi sai Italian hallitukseen OECD:n pääekonomistin

Matteo Renzi, 39, on muodostanut Italian uuden hallituksen. Renzi on jo kolmas perättäinen pääministeri, jota ei ole valittu vaaleilla.

Ulkomaat
Italian uusi pääministeri Matteo Renzi nimeri hallituksensa 21. helmikuuta.
Italian uusi pääministeri Matteo Renzi nimesi hallituksensa 21. helmikuuta.Giuseppe Lami / EPA

Italiassa on saatu aikaan uusi hallitus. Euroopan unionin nuorin pääministeri, demokraattisen puolueen Matteo Renzi, valitsi valtiovarainministerikseen talousjärjestö OECD:n pääekonomistin.

39-vuotias Matteo Renzi tuli virkaan Firenzen kaupunginjohtajan pestistä. Hänellä ei ole kokemusta kansallisesta hallituksesta saati parlamentista. Renzi on jo kolmas perättäinen pääministeri, jota ei ole valittu vaaleilla. Italia on itse saanut äänestää hallituksen johtajaksi viimeksi Silvio Berlusconin vuonna 2008.

Renzi lupaa pikaisia muutoksia vaalilakiin ja Italian taloudenpitoon. Samoin hän vannoo, että tämä hallitus kestää kunnes sen kausi loppuu tänä vuonna.

Uudessa hallituksessa on OECD:stä tuleva valtiovarainministeri Pier Carlo Padoan mukaan luettuna 16 salkkua.

Edellinen pääministeri Enrico Letta erosi viime viikolla. Renzi oli organisoimassa Lettan syrjäyttämistä demokraattisessa puolueessa. Renzi arvosteli Lettaa hitaasta päätöksenteosta ja rohkeuden puutteesta ja vaati maahan uutta hallitusta. Letta ehti olla pääministerinä kymmenen kuukautta.

Lähteet: AP, AFP