Frankfurtin kentän matkustajat seisoivat jonoissa vielä illallakin

Yli 90 prosenttia turvatyöntekijöistä osallistui lakkoon. Tarkastuksiin on ollut monen tunnin jonot, ja ulkona myös ambulanssit seisoivat jonossa jalkeiltaan pyörtyneiden apuna.

Ulkomaat
Frankfurt lentokenttä
Boris Roessler / EPA

Noin 90 lentoa on peruttu Euroopan lentoliikenteelle keskeisen Frankfurtin kentän lakkokaaoksessa. Lentojen perumisia enemmän ovat haitanneet tuntikausien jonot lähtöselvitystiskeille ja turvatarkastuksiin.

Perjantai-iltaan mennessä perutuista lennoista 40 oli Lufthansan. Lentoyhtiö lähetti pääkonttoristaan lentoaseman vierestä henkilökuntaa jakamaan kiukustuneille matkustajille hotellikuponkeja ja syötävää.

Terminaalit olivat väkeä sakeanaan vielä myöhään perjantaina, vaikka lentokenttä keskeytti turvatarkastukset jo iltapäivästä ja suositteli asiakkaita olemaan kokonaan saapumatta paikalle. Käytännössä tämä tarkoitti, että matkanteko eteni vain jatkolennoille suuntaavilla.

Lentokenttä arvioi, että lakko on hankaloittanut kymmenien tuhansien matkustamista.

Lupa lakkorikkureille

Perjantain lakkoon osallistui vähintään 800 Frankfurtin kentän työntekijää. Se tarkoittaa yli 90:ää prosenttia maapalvelujen henkilökunnasta. Ammattiliitto Verdi lähetti asiakkaille anteeksipyynnön, mutta sanoi toimivansa pakon edessä palkkaneuvottelujen epäonnistuttua.

Liitto tarjoutui päästämään kädenojennuksena satakunta lakkolaista hetkeksi töihin, mutta tällä ei näyttänyt olevan vaikutusta turvatarkastusten pullonkauloihin.

Matkustajat yrittivät epätoivoissaan livahtaa lentohenkilökunnalle varattuihin turvatarkastusjonoihin. Pihalla liuta ambulansseja antoi apua niille, jotka olivat pyörtyneet pitkästä jonottamisesta.

Lauantaiksi liikenne on normalisoitumassa, lentokentällä arvioidaan.

Lakkoilijoiden mukaan Frankfurtin lentoaseman työntekijöiden palkat laahaavat esimerkiksi Stuttgartin kollegoihin nähden, vaikka Frankfurt on Saksan vilkkain kenttä.

Lentoyhtiö Lufthansa puolestaan vaati päättäjiä rajoittamaan lakkoaseen käyttöä, sillä sen mielestä toistuvat lakot uhkaavat jo liikaa sen toimintaa.

Lähteet: Reuters, AP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus