Venezuela yllätti – haluaa hieroa suhteita Obamaan

Presidentti Nicolas Maduron halu juttusille Barack Obaman hallituksen kanssa on odottamatonta. Maiden välit olivat Chavezin aikaan happamat ja vain huononivat hänen kuoltuaan.

Ulkomaat
Nicolas Maduro ja Barack Obama.
Nicolas Maduro ja Barack Obama.Jose Mendez / EPA ja Andrew Haerrer / EPA

– Kutsun sinut vuoropuheluun, presidentti Obama... isänmaallisen ja vallankumouksellisen Venezuelan sekä Yhdysvaltain ja sen hallituksen välillä. Ota haaste vastaan, niin aloitamme korkean tason keskustelut ja panemme totuudet pöytään.

Venezuelan presidentin äkillinen keskustelukutsu Yhdysvaltain kollegalleen hämmentää. Nicolas Maduron tultua Venezuelan valtaan suhteet Yhdysvaltoihin ovat huonontuneet. Välit eivät olleet mitenkään lämpimät edeltäjänkään, edesmenneen Hugo Chavezin aikana.

Presidentti Maduro sanoo antaneensa "erityisvaltuudet" ulkoministerilleen: Elias Jaua saa kunnian solmia suhteet lähettilästasoisiksi, ensimmäistä kertaa reiluun kolmeen vuoteen.

Jauan vastapuoleksi keskusteluihin Maduro vaatii ulkoministeri John Kerryä tai "ketä vain".

– Rakastamme amerikkalaisia, ihailemme heidän kulttuuriaan, heidän musiikkiaan, Maduro kertoi ulkomaisille toimittajille.

Venezuela elää paraikaa suuren protestiliikkeen keskellä. Ainakin kahdeksan on kuollut helmikuun kuohunnassa, jossa vaaditaan presidentin eroa.

Maduron hallituksen mielestä oppositiojohtajat ovat Washingtonin palkkalistoilla ja Yhdysvallat vastuussa presidentin syrjäyttämishankkeen suunnittelemisesta.

Yhdysvallat ei ole toistaiseksi vastannut Maduron keskusteluehdotukseen.

Lähteet: AFP