Islanti aikoo perua EU-jäsenyyshakemuksensa

Hallituspuolueet lupasivat EU-neuvottelujen keskeyttämistä jo viime kevään vaalikampanjassaan.

Ulkomaat

Islanti aikoo perua EU-jäsenyyshakemuksensa kysymättä asiaa ensin kansanäänestyksessä. Hallitsevat puolueet ovat sopineet lakiesityksestä, jonka mukaan vuonna 2010 jätetty jäsenyyshakemus vedetään takaisin.

Päätös oli odotettu, sillä hallituspuolueet, keskustalainen edistyspuolue ja oikeistolainen itsenäisyyspuolue keskeyttivät syyskuussa jäsenyysneuvottelut toistaiseksi, kuten olivat kevään vaalikampanjassa luvanneet. Puolueet olivat kuitenkin luvanneet toukokuussa, että EU-hakemuksesta järjestetään kansanäänestys.

Itsenäisyyspuolueen parlamenttiryhmän johtaja Ragnheiður Ríkharðsdóttirsanoo, että hän olisi kannattanut kansanäänestystä, mutta parlamenttiryhmä päätti vetää jäsenyyshakemuksen pois tällä tavoin.

Hallituspuolueiden sopimassa esityksessä sanotaan, ettei uutta EU-hakemusta jätetä ennen kuin asiasta järjestetään kansanäänestys.

Mielipidekyselyiden mukaan enemmistö islantilaisista vastustaa EU-jäsenyyttä. Keskeinen syy vastustukselle on maan taloudelle tärkeä kalatalous. Jäsenyyttä puolestaan kannattaa suurin osa sosiaalidemokraateista ja vähemmistö hallituspuolueiden edustajista. Kannattajien mukaan päähyötynä olisi yhteisvaluutan käyttöönotto, jonka he uskoisivat vakauttavan taloutta.

Islanti on mukana vapaata liikkuvuutta lisäävässä Schengen-sopimuksessa ja Euroopan talousalueessa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset