1. yle.fi
  2. Uutiset

Arizonalaispäättäjät: Homoja ei tarvitse palvella, jos se on vastoin uskontoa

Arizonalaispäättäjät äänestivät torstaina esityksen puolesta, joka sallii yrittäjille mahdollisuuden kieltäytyä homojen palvelemisesta. Lain vastustajat pelkäävät esityksen lisäävän syrjintää.

Ulkomaat

Arizonalaispäättäjät ovat hyväksyneet lakiesityksen, joka sallisi liikeyritysten omistajien kieltäytyä palvelemasta homoseksuaaleja uskonnoliseen katsomukseensa vedoten, kirjoittaa CNN.

Yhdysvaltain Arizonan edustajainhuone äänesti esityksestä torstaina. Laki vaatii kuitenkin vielä osavaltion kuvernöörin Jan Brewerin hyväksynnän.

CNN:n mukaan Brewer on jo aiemmin käyttänyt veto-oikeuttaan vastaavanlaisen lain suhteen. Hän on kuitenkin puhunut myös liikkeenharjoittajien oikeuteen valita asiakkaansa.

– Mielestäni kaikki liikkeenomistajat voivat valita yhteistyökumppaninsa. En kuitenkaan tiedä, tarvitseeko sitä säätää lailla, Brewer sanoo.

Lakia on ajanut läpi konservatiivinen Center for Arizona Policy -järjestö, joka vastustaa kiivaasti myös aborttia ja homoliittoja.

Esityksen puolustajat ovat vedonneet etenkin uskonnonvapauteen.

– Arizonan lakiesitys perustuu yksinkertaiseen asiaan; amerikkalaisilla pitäisi ola vapaus elää ja työskennellä uskontonsa mukaisesti. Kyse on yksinkertaisesti uskonnonvapauden suojelemisesta, ei mistään muusta, järjestön johtaja Cathi Herrod kertoo.

Kiistellyn esityksen vastustajat puolestaan näkevät mahdollisessa uudessa laissa vaaran syrjinnän lisääntymiseen.

– Lakiesitys voi avata ovia syrjintään, joka perustuu rotuun, siviilisäätyyn, uskontoon, sukupuoleen, etniseen taustaan, ikään tai vammaisuuteen, sanoo demokraattiedustaja Anna Tovar.

Esitys on saanut myös suututtanut joitakin arizonalaisyrittäjiä.

– Meillä on oikeus kieltätyä palvelemasta arizonalaisia lainsäätäjiä, eräs pitseria ilmoitti.

Lue seuraavaksi