1. yle.fi
  2. Uutiset

Eräs maailman etsityimmistä huumepomoista vangittu Meksikossa

Joaquin Guzmanin lempinimi "El Chapo" tarkoittaa pätkää. Yhdysvaltalaisviranomaiset tarjosivat hänestä 5 miljoonan dollarin palkkiota.

Ulkomaat
Meksikolainen huumepomo Joaquin Guzman, "El Chapo", vangittiin 22. helmikuuta. Hän oli pakoillut poliisia 12 vuotta.
Meksikolainen huumepomo Joaquin Guzman, "El Chapo", vangittiin helmikuussa 2014. Hän oli pakoillut poliisia 13 vuotta.Ronaldo Schemidt / AFP / Lehtikuva

Meksikon merijalkaväki on vanginnut etsityn huumepomo Joaquin "El Chapo" Guzmanin. Guzman vangittiin lauantaina länsimeksikolaisessa Mazatlanin kaupungissa. Pidätykseen osallistui myös yhdysvaltalaisviranomaisia.

Yhdysvallat oli tarjonnut Guzmanin pidätykseen johtavasta vihjeestä 5 miljoonan dollarin palkkion, sillä hänen epäillään olevan syypää suureen osaan Meksikoa piinaavasta huumeväkivallasta.

Guzman on Sinaloa-kartellin johtaja. Sinaloa-, Juarez- ja Zetas-kartellien välisissä yhteenotoissa epäillään kuolleen lähes 80 000 ihmistä viimeisten 7 vuoden aikana. Guzmanin kartelli on vuosien saatossa salakuljettanut mittavan määrän huumeita Eurooppaan, Aasiaan ja Yhdysvaltoihin. Yhdysvalloissa Guzmania on verrattu legendaariseen gangsteripomoon Al Caponeen.

Guzman oli ennen kiinniottoaan pakoillut poliisia 13 vuoden ajan. Hän saavutti kansan keskuudessa mainetta alamaailman sankarina karattuaan vuonna 2001 huippuvalvotusta vankilasta pyykkikorissa. Guzman oli jäänyt poliisin haaviin 8 vuotta aiemmin Guatemalassa. Poliisin pakoileminen ei juuri ole ollut esteenä Guzmanin pyrkimyksille rikastua huumekaupalla. Guzman on sijalla 67 yhdysvaltalaisen talousjulkaisu Forbesin maailman vaikutusvaltaisimpien henkilöiden listalla.

Lähteet: AP, BBC, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi